Analitičari očekuju veliki pad prodaje osobnih računala ove godine, a tržište se neće oporaviti niti 2023.

Ove godine očekuje se pad isporuka od skoro 13 posto, dok bi 2023. broj isporučenih računala trebao pasti ispod 300 milijuna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.09.2022. / 15:21

Računalo (Foto: Getty Images)

Dok je tijekom pandemije potražnja za računalima, tabletima i drugim gadgetima rasla velikom brzinom, ove je godine situacija potpuno drukčija te analitičari predviđaju veliki pad potražnje. Razlozi za to su očiti - prvenstveno globalna gospodarska situacija koju obilježava velika inflacija i poskupljenje svega pa potrošači, ali i kompanije moraju oprezno upravljati svojim budžetima.

Asus Zenbook 17 Fold OLED Budućnost je preklopna: ASUS predstavio svoj fleksibilni Zenbook 17 Fold OLED

Također, ljudi su tijekom pandemije nabavili većinu opreme potrebne za (kućne) urede pa je sada i potražnja za računalima, tabletima, telefonima i sličnim uređajima puno manja. A koliko bi se tijekom ove godine mogla smanjiti, objavili su iz analitičke kompanije IDC.

Prema njihovim predviđanjima, isporuka osobnih računala u odnosu na prošlu godinu past će za skoro 13 posto - 2021. isporučeno je 349 milijuna PC-a, dok bi ove godine broj isporučenih računala trebao pasti na 305 milijuna. Situacija se ne bi trebala popraviti niti sljedeće godine kada bi broj isporuka PC-a, prema IDC-u, trebao pasti ispod 300 milijuna.

Ono što je dobra vijest za industriju jest da su predviđanja za 2022. i 2023. značajno veća u odnosu na brojeve na tržištu osobnih računala u vrijeme prije pandemije. Tako je 2018. isporučeno 259 milijuna računala, dok je godinu dana kasnije ta brojka narasla na 266 milijuna. Što se dugoročne prognoze tiče, ona je pozitivna te se ponovi rast tržišta očekuje 2024. godine.

Lenovo ThinkPad X1 Fold Lenovo predstavio novu generaciju 16-inčnog ThinkPad X1 Fold uređaja

Osim očekivanog, ali sporog ekonomskog oporavka, veća se potražnja očekuje i među kompanijama koje će, kako se bliži kraj podršci za Windows 10, povećati potražnju za računalima. Također, tome treba dodati i hibridni rad, kao i obrazovni sektor koji će utjecati na povećanu potražnju tijekom sljedećih godina.

Izvor: Neowin
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti