Aplikacija Šibenik: Građevine u staroj gradskoj jezgri dobivaju osobne iskaznice

Građevine u staroj šibenskoj jezgri dobivaju osobne iskaznice. Zbog bujanja turizma i prenamjene u apartmane posljednjih se godina događaju neželjene promjene kojima se želi stati na kraj. Šibenik je prvi hrvatski grad u kojem se uvodi ovakav sustav evidencije.

Šime Vičević | 03.01.2018. / 07:43

02.01.2018.
Šibenik (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Građevine u staroj šibenskoj jezgri dobivaju osobne iskaznice. Zbog bujanja turizma i prenamjene u apartmane posljednjih se godina događaju neželjene promjene kojima se želi stati na kraj. Šibenik je prvi hrvatski grad u kojem se uvodi ovakav sustav evidencije.

U šibenskoj gradskoj jezgri pokraj izvornog nađe se i ono što s autentičnim Šibenikom nema nikakve veze: cijevi koje vire, umjesto dalmatinskih škura plastična stolarija, fasada preko kamenog pročelja te uređaji koji nagrđuju uske ulice.

Evidentirano tristotinjak od 2000 građevina

Novac je proizvod turizma, a turizam u Šibeniku raste, pa se stare građevine sve više pretvaraju u apartmane. Da stara jezgra ne bi postala apartmanskom jezgrom, Šibenik za stare građevine uvodi osobne iskaznice.

Šibenik će olakšati građanima da dobiju osnovne konzervatorske smjernice: što se smije raditi, što se ne smije raditi... Da ih onemogući u nekim stvarima ili omogući, ovisno što je po pravilima struke, rekao je Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

Osobna iskaznica starih građevina bit će dostupna na internetu i putem aplikacije. Dosad ih je evidentirano tristotinjak od ukupno 2000.

Dosta ljudi obnavlja ili djelomično ili temeljito, a ne traži konzervatorske smjernice, pa to onda ide u drugom smjeru. Naša je stara gradska jezgra uz tvrđave naš najveći resurs i najveći potencijal i mi je moramo stvarno njegovati, smatra Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Šibenik.

Investitori ne prezaju od visokih kazni

Investitori često ne prezaju ni od kazni, ni od strogih uvjeta koje izdaje Konzervatorski odjel.

Izlazimo na teren i pišemo obustavu radova, povrat u prijašnje stanje... Naše prijave idu Ministarstvu kulture, u kojem postoji inspekcijska služba i onda ona izlazi na teren, objasnila je Angela Bujas, pročelnica Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Ulaskom u sustav evidencije građevina bi trebala zadržati svoj izvoran izgled. Ali, prije svega, stav će morati promijeniti oni koji nemarnom obnovom ignoriraju pravila i krše zakon.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti