Apple danas predstavlja novu generaciju iPhonea: Evo koje velike promjene i novitete možemo očekivati

Razlike između običnih i Pro modela iPhonea sve su veće, a čini se kako će Apple umiroviti model iPhone mini.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.09.2022. / 10:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Apple će danas predstaviti novu generaciju svojih pametnih telefona i pametnih satova, a prema posljednjim informacijama, možda i novi model slušalica AirPods.

Glavna zvijezda bit će, naravno, iPhone, a za ovu generaciju Cookova kompanija odlučila se na neke velike promjene. Prvo i najvažnije, iPhone mini odlazi u povijest. Čini se kako potražnja za iPhoneom s najmanjim ekranom (ne računajući model SE) nije bila velika, pa će Apple napraviti logičan potez i umjesto minija predstaviti - maxi. Ovaj uređaj vjerojatno će imati ekran iste dijagonale kao i model Pro Max, dakle 6,7 inča.

Slika nije dostupna Napokon: iPhone će dobiti opciju koju Androidi imaju godinama

S obzirom na to da većina top-modela danas ima tako velike ekrane, jasno je kako će potražnja za ovim modelom biti velika, no pitanje je hoće li biti veća u odnosu na klasičan iPhone s ekranom dijagonale 6,1 inča jer bi model Max ipak trebao biti 100 dolara skuplji.

Još jedan veliki novitet u odnosu na ranije modele jest što bi se obični modeli iPhonea i modeli iz serije Pro trebali razlikovati i po procesoru. Naime, iPhone 14 i 14 Max pokretat će procesor prošle generacije A15 (iako se spominje njegova nabrijanija verzija), dok će modele iPhone 14 Pro i 14 Pro Max pokretati novi i još snažniji čipset A16 Bionic.

Tu nije kraj novitetima, odnosno razlikama između običnih i Pro modela. Naime, iPhone 14 i 14 Pro više ne bi trebali imati hardverski urez, već rupicu u zaslonu u obliku pilule u kojoj će biti smještena kamera i senzori, dok bi obični modeli trebali zadržati sličan dizajn kao i raniji modeli. Dakle, imat će tzv. notch.

Kao i dosad, uređaji će se razlikovati i po kvaliteti i broju kamera. Rezolucija kamere na modelu Pro sada bi trebala biti još viša (umjesto 12 MP očekujemo 48 MP), a spominje se i bolja kvaliteta fotografija u uvjetima slabog osvjetljenja te mogućnost snimanja 8 K videozapisa. Što se običnih modela tiče, poboljšanja ne bi trebala biti tako značajna, no kamere će sigurno biti bolje u odnosu na prethodnika.

Jedna od posljednjih glasina vezanih uz nove modele odnosi se na izbacivanje ladice za SIM kartice te postoji mogućnost da neki modeli imaju samo eSIM karticu. Također, kao potencijalna opcija spominje se i opcija satelitske komunikacije.

Google Android Podrška za satelitsku komunikaciju stiže i na Androide?

Potencijalnim kupcima vrlo važna bit će informacija o cijenama novih modela. Spominjalo se poskupljenje modela iz serije Pro za 100 dolara, dok bi klasičan iPhone 14 mogao zadržati istu cijenu, a iPhone 14 Max trebao bi biti 100 dolara skuplji u odnosu na iPhone 14.

Osim telefona, Apple bi trebao predstaviti i novu generaciju sata, a možemo očekivati čak tri modela. Osim klasičnog Apple Watcha 8, glasine kruže i o novom modelu iz serije SE, ali i o još većem modelu koji bi se mogao prodavati kao Apple Watch Pro. Također, spominje se i novi model slušalica AirPods Pro.

Konferencija za medije na kojoj će Tim Cook i ostala ekipa iz Applea predstaviti sve novitete počinje u 19 sati po hrvatskom vremenu, a možete je uživo pratiti na Zimo.hr-u.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti