Apple pritisnuo Parler: Ili ćete kontrolirati sadržaj korisnika ili ćete biti izbačeni s App Storea

Apple je Parleru, društvenoj mreži koju favoriziraju konzervativci i ekstremisti, postavio rok od 24 sata da u potpunosti implementira plan ublažavanja sadržaja ili će biti izbačen iz App Storea.

Hina | 09.01.2021. / 08:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Apple je u petak zaprijetio da će ukloniti društvenu mrežu Parler iz svog App Storea ako ona ubrzo ne izmjeni svoje politike o ublažavanju sadržaja, rekao je za Reuters izvršni direktor Parlera John Matze.

Parler je društvena mreža na koju su 'izbjegli' mnogi podržavatelji američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon što su im suspendirani profili na ostalim društvenim mrežama poput Twittera u sklopu politika ublažavanja sadržaja.

U pismu koje je tim za pregled sadržaja Appleova App Storea uputio Parleru, a koje je dano Reutersu na uvid, navode se primjeri u kojima se ta društvena mreža koristila za planiranje odlazaka u Washington D.C. u srijedu s oružjem, nakon što je rulja ušla u zgradu američkog Kongresa. U neredima je bilo pet poginulih, među kojima i jedan policijski službenik.

Čini se i da se ta mreža nastavlja koristiti za planiranje i organizaciju daljnjih nezakonitih i opasnih aktivnosti, stoji u Appleovom pismu pućenom Parleru.

Apple je Parleru, društvenoj mreži koju favoriziraju konzervativci i ekstremisti, postavio rok od 24 sata da u potpunosti implementira plan ublažavanja sadržaja ili će biti izbačen iz App Storea.

Iz Applea nisu htjeli ništa komentirati.

Parler je pokrenut 2018. te je postao utočište za sve ljude kojima su profili suspendirani na ostalim popularnim društvenim mrežama, uključujući Twitter i Facebook, zbog kršenja pravila tih platformi.

Ta društvena mreža sa sjedištem u Nevadi oglašava se kao alternativa glavnim društvenim mrežama na kojoj postoji sloboda govora, a ima mnogo opušteniji pristup ublažavanju sadržaja pa privlači teoretičare raznih zavjera i članove grupa koje šire mržnju.

Na toj mreži svoje profile imaju i republikanski senator Ted Cruz te čelnik republikanske manjine u Zastupničkom domu Kevin McCarthy, kao i članovi obitelji američkog predsjednika Donalda Trumpa i njihovi surogati, koji su pozvali svoje pratitelje da migriraju s drugih mreža na Parler.

I dok je Apple postavio rok od 24 sata, Alphabetov Google u međuvremenu je već uklonio Parler aplikaciju iz svog Play Storea sve dok ta društvena mreža znatno ne ublaži svoj sadržaj.

U priopćenju od petka, Google je objavio da se na Parleru objavljuju postovi u kojima se traži "poticanje na nastavak nasilja u SAD-u".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti