Apple uskoro uvodi velike promjene za sve korisnike u EU

Još nema službenih informacija, no zahvaljujući glasinama znamo Appleove planove.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.01.2024. / 11:45

App Store (Foto: Afp)

Uskoro stiže velika promjena za korisnike Appleovih mobilnih uređaja, no tu promjenu neće osjetiti svi, već samo dio korisnika - uključujući i Hrvate. Zbog stupanja na snagu Akta o digitalnim tržištima u Europskoj uniji, Apple će morati otvoriti svoju trgovinu aplikacija za iPhone i iPad trećim stranama čime će se prekinuti dugogodišnja praksa potpune Appleove kontrole nad sadržajem koji se preuzima na njihove telefone i tablete.

Aplikacije na mobilnom telefonu, ilustracija Apple i Google pod povećalom EK-a zbog svojih trgovina aplikacija

O ovoj promjeni, koja dakle nije dobrovoljna, već je rezultat pritiska regulatora, govori se već duže vremena te do sada nije bilo poznato što će napraviti Apple - hoće li na svim tržištima omogućiti korištenje drugih trgovina aplikacija, odnosno programe koji zaobilaze App Store ili će to biti samo na europskom tržištu. Službeno i dalje ništa nije objavljeno, no nove informacije kako će Apple razdvojiti svoj App Store posebno za tržište EU, a posebno za ostatak svijeta dolaze od iznimno pouzdanog izvora Marca Gurmana.

Promjena za europske korisnike trebale bi na snagu stupiti najkasnije 7. ožujka, a od tih promjena mogle bi profitirati kompanije poput Epica, Valvea i brojnih drugih koje bi korisnicima iPhonea i iPada mogle ponuditi svoje igre i druge aplikacije putem vlastitih trgovina aplikacijama. U takvim trgovinama aplikacija, koje ne ovise o Appleu, više ne bi bilo provizije koju uzima ta kompanija za svaku transakciju, što bi moglo rezultirati jeftinijim programima i igrama.

Dok su to svakako dobre vijesti za korisnike ovih uređaja, iz Applea često upozoravaju kako bi otvaranje iPhonea i iPada trgovinama aplikacija trećih strana moglo negativno djelovati na sigurnost. Trenutačno svaka aplikacija mora proći Appleovu provjeru kako se u App Storeu ne bi pojavio neki malware, no kada kompanija izgubi kontrolu nad sadržajem koji će korisnici instalirati na svoje uređaje, smatraju kako je puno veća mogućnost da bi se telefoni i tableti mogli zaraziti nekakvim malicioznim programom.

Slika nije dostupna Prilično nevjerojatne brojke: Samo mali dio mobilnih igara preživi prve tri godine

Kako će izgledati novi App Store saznat ćemo jako brzo te ćemo vidjeti kakve sve to nove programe i aplikacije pripremaju programeri koji više neće ovisiti o Appleu, kao i znači li to da ćemo neke dosadašnje aplikacije s App Storea moći nabaviti po nižoj cijeni na trgovinama aplikacija trećih strana.

Izvor: Tech Times

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti