Isprobali smo ih prije svih: AR filteri više nisu rezervirani samo za društvene mreže, sad ih možete koristiti i u Viberu

Viber je u suradnji sa Snapom predstavio nove VR filtere, a mi smo imali priliku isprobati ih prije svih.

Martina Čizmić | 17.09.2021. / 21:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na društvenim mreža poput Snapchata i Instagrama, jedna od najpopularnijih opcija je stavljanje različitih filtera na video odnosno fotografiju. Tako je moguće u jednom trenu izgledati poput mačke, a u drugom nositi glamuroznu šminku poput holivudskih zvijezda. 

Tom se trenudu priključio i Viber, koji je odlučio dodatno unaprijediti komunikaciju među hrvatskim korisnicima dodavanjem filtera proširene stvarnosti (AR) unutar Viber aplikacije. Aplikacija također predstavlja dodatni novitet – Bitmoji – personalizirane crtane verzije avatara koje se mogu dodati fotografijama i videozapisima u svrhu izradu naljepnica i emojija. Dodavanje filtera u Viber aplikaciju omogućeno je kroz globalno partnerstvo s tvrtkom Snap Inc.

Kako su pojasnili u Viberu, AR-filteri čine komunikaciju zanimljivijom, zabavnijom i pamtljivijom.  Filteri koji su sebi sadrže objekte proširene stvarnosti reagiraju na najmanje oponašanje pokreta – korisnici se mogu nasmiješiti ili namignuti, a filter će ponoviti pokrete njihovog lica dodajući dozu kreativnosti i zabave.

Trenutačno je u Viber aplikaciji više od 30 filtera, a u planu je dodavanje i lokalno relevantnog sadržaja. Tako će uskoro biti dodani filteri posebno izrađeni za hrvatske korisnike. Primjerice, za početak školske godine učenici se mogu zabaviti nasumičnim generiranjem svojih budućih zanimanja. Prateći lokalne novitete, također je u planu i filter s državnom zastavom koji će razveseliti sve ljubitelje sporta. Viber planira dodati čak 300 filtera do kraja 2021. godine, a noviteti će se pojavljivati na mjesečnoj bazi.

Tijekom prošle godine komunikacija u cijelom svijetu premjestila se online, pa se pojavila i potreba za izražavanjem. Viber je jedna od najpopularnijih komunikacijskih platformi u Hrvatskoj i želimo osnažiti svakoga da oslobodi svoj kreativni potencijal najboljom tehnologijom AR-filtera. Pružanje mogućnosti AR-a na fotografijama i videozapisima zasigurno će obogatiti sve osobne razgovore, potaknuti kreativnost i dodatno će zbližiti ljude, izjavio je Atanas Raykov, viši direktor EMENA regije, Rakuten Viber.

Kako filteri funkcioniraju i što sve možete napraviti jednim potezom prsta po ekranu?

Imali smo priliku testirati nove Viberove filtere, napravljene u suradnji sa Snap Inc.-om i dobro smo se zabavili. Ne samo da možete jednim potezom prsta postati astronaut ili mačka, već možete napraviti i video ili GIF koji možete preuzeti na svoj pametni telefon i podijeliti ga i na društvenim mrežama. 

Korištenje je izuzetno jednostavno. Dovoljno je otvoriti aplikaciju, kliknuti na ikonu kamere i klikom na ikonu malog duhića s desne strane, uključiti Snapove filtere. 

Nakon toga, zabava kreće. 

Čak i ako niste od onih koji inače koriste filtere na fotografijama, ovi će vas filteri zabaviti. Glavna im je prednost što ne morate instalirati nikakve dodatne aplikacije, društvene mreže, registrirati se negdje za nekakav korisnički račun. Sve je tu, ako imate Viber. 

Kako smo mi isprobavali filtere prije službenog puštanja u javnost, nedostajalo nam je više različitih izbora, ali s obzirom na najave iz Vibera i Snapa, to bi se uskoro moglo promijeniti. 

U kombinaciji s različitim bitmojima i najljepnicama zaista je moguće napraviti zanimljive GIF-ove i videa, a nemojte se iznenaditi ako neka od filterom obrađenih fotografija osvane kao meme među vašim kontaktima. 

I da, moguće je filtere primijeniti i na skupnim fotografijama, što znači da svi možete dobiti tetovaže na licu ili vidjeti kako biste izgledali bez kose.

Jedva čekamo VR filtere uoči nogometnih utakmica ili Božića. Slanje obiteljske čestitke više nikad neće izgledati isto. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti