Arheolozi su prije vjerovali da je ovo nedužan rimski artefakt, no sad su promijenili mišljenje: "Moramo to prihvatiti"

Kad su arheolozi još 1992. godine otkrili jedan drveni rimski artefakt vrlo prepoznatljivog izgleda, prilično nedužno su pretpostavljali da je riječ o alatu za krpanje. Sad više ne misle tako.

Branimir Vorša | 21.02.2023. / 10:15

Rimski drveni penis
Rimski drveni penis (Foto: vindolanda.com)

U rimskoj tvrđavi poznatoj po mnoštvu falusnih motiva arheolozi su pronašli ono za što misle da je rijedak primjerak drvene seksualne igračke. Mjesto pronalaska su konkretno ruševine utvrde Vindolande, koje se nalaze u blizini Hadrijanova zida u Engleskoj, na granici nekadašnjeg velikog Rimskog Carstva.

Falusni simboli bili su sveprisutni znak zaštite na toj politički napetoj granici, gdje su se rimski vojnici suočavali s barbarima sa sjevera. Slike muških genitalija tako se mogu pronaći na gotovo svemu u toj bivšoj rimskoj utvrdi, od kamenih zidova, poklopaca kutija te čak i opreme za jahanje.

Pradavni kineski WC s ispiranjem Kineski arheolozi pronašli najstariji "moderni" WC na svijetu: "Ostali smo iznenađeni, a onda smo svi prasnuli u smijeh"

Tri moguća objašnjenja

Spomenuti drveni falus ipak se razlikuje od bilo kojeg drugog penisa otkrivenog u toj utvrdi ili bilo kojoj drugoj rimskoj iskopini općenito. Predmet je prvi put otkriven još 1992. i prilično nevino se pretpostavljalo da je riječ o alatu za krpanje, no arheolozi su sada prilično sigurni da se zapravo radi o bestjelesnom penisu. Osim izrezbarene crte na vrhu koja sumnjivo podsjeća na vrh penisa, drveni predmet je prilično gladak, što sugerira da je imao rutinski, trljajući kontakt s drugom površinom. Istraživanje vezano za taj predmet objavljeno je u časopisu Antiquity.

Prema arheolozima, postoje tri moguća objašnjenja za to što je taj drveni penis mogao biti, odnosno za što se mogao koristiti.

Oruđe od 16 centimetara moglo se koristiti kao tučak za mljevenje, posebno dizajnirano za "dodavanje" duhovnih svojstava hrani, kozmetici ili lijekovima. Iako alat izgleda kao da bi mogao zgnječiti meke materijale, odsutnost mrlja ili promjene boje na tupom kraju predmeta znači da ne postoji jednostavan način da se to i potvrdi.

Moguće je isto tako da je drveni predmet zapravo bio dio kipa ili da je bio izložen izvan zgrade, što je zajednička značajka koju dijele antička Grčka i Rim. Ljudi koji su tu prolazili pored izloženog falusnog simbola možda su trljali penis za sreću. Bez znakova vremenskih utjecaja na otvorenom i drugih detalja arheolozi isto tako polažu malo nade da je to bila njegova vjerojatna svrha.

Mogući ostaci gospe Isabel German Arheolozi zbunjeni položajem kostura gospe isposnice iz 15. stoljeća pronađenog u Engleskoj

Treće i posljednje objašnjenje koje su arheolozi iznijeli jest najzanimljivije za razmatranje, a glasi da je taj drevni penis mogao biti jedinstveno očuvani dildo iz drugog stoljeća nove ere.

Znamo da su stari Rimljani i Grci koristili seksualna sredstva, a ovaj predmet iz Vindolande mogao bi biti primjer jednog, ističe arheolog Rob Collins sa Sveučilišta Newcastle u Engleskoj.

Seksualna što?

Arheolozi koji rade na tom artefaktu smatraju pak da se termin seksualne igračke nije primjenjivao u rimsko doba.

Korištenje možda nije bilo isključivo seksualno ili za zadovoljstvo korisnika. Takvi su se alati možda koristili u djelima koja su održavala neravnotežu moći, kao što je između porobljene osobe i njezina vlasnika, što je potvrđeno u ponavljanju seksualnog nasilja u rimskoj književnosti, objašnjavaju.

Drevni dildo možda se nije ni koristio za penetraciju. Zapravo, znakovi istrošenosti na vanjskoj strani predmeta mogli bi bolje podržati stimulaciju klitorisa. Arheolozi kažu da falusni artefakt pokazuje primjetno veće trošenje na oba kraja u usporedbi sa sredinom.

Arheološko iskopavanje, ilustracija U Gazi pronađen zanimljiv predmet koji je zaintrigirao i međunarodnu javnost

Djelo iskusnog umjetnika

Arheolozi isto tako vjeruju da je taj artefakt izradio iskusni umjetnik, bez obzira na to što se doima relativno jednostavnog dizajna. U rimskoj utvrdi poput Vindolande to bi bila prava vještina.

Tumačenje drvenog falusa kao tučka ili simbola za sreću moglo bi biti manje problematično i neugodno objašnjenje, ali arheolozi tvrde da moramo prihvatiti prisutnost dilda i manifestaciju seksualnih praksi u materijalnoj kulturi prošlosti.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti