Arianna Huffington savjetuje: Podbačaj u poslu nije poraz, već prvi korak ka uspjehu

Otkrila sam da smo produktivniji i uspješniji ako na prvo mjesto stavljamo svoju dobrobit, istaknula je Huffington.

Martina Čizmić | 23.03.2018. / 09:13

Arianna Huffington (Foto: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP ) (Foto: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Arianna Huffington, osnivačica Huffington Posta i Thrive Globala, poznata je po svojem zalaganju za više žena u poslovnom svijetu. Često drži inspirativne govore i daje savjete ženama (ali i muškarcima) koji tek pokreću svoje tvrtke ili ih planiraju pokrenuti.

U sklopu Facebookove serije videa #SheMeansBusiness, Arianna Huffington odgovarala je na pitanja korisnika (odnosno korisnica) Facebooka o poslu, ravnoteži između poslovnog i privatnog života, ali i davala savjete kako se nositi s nekim problemima.

Tako je na jedno od pitanja o savjetu koji bi dala ženi koja tek kreće u svijet poduzetništva odgovorila zanimljivim primjerom.

Prije svega, nemojte vjerovati u mit da kako biste izgradili posao, uvijek morate biti na poslu. Da morate žrtvovati sve - san, brigu o sebi. Vjerujem u suprotno. Baš kao što nam govore u zrakoplovima - prvo sebi stavite masku s kisikom. Nakon toga ćete moći funkcionirati. Prihvatite li to, moći ćete početi graditi svoj posao. I nemojte se bojati napraviti pogreške. Tri četvrtine startupa propadne. Možda to ima veze s onim uvjerenjem da uvijek moramo biti u poslu, što dovodi do loših odluka, a one do nestanka startupa, istaknula je Huffington.

Otkrila je kako je njezin najveći izazov u izgradnji poslovnog carstva bio upravo taj mit.

Dvije godina nakon što sam pokrenula Huffington Post - srušila sam se. Od nedostatka sna, iscrpljenosti i previše posla udarila sam glavom o stol te slomila jagodičnu kost. Tada sam otkrila da smo produktivniji i uspješniji ako na prvo mjesto stavljamo svoju dobrobit, istaknula je Huffington te dodala kako je jedna od najtežih stvari u životu uravnotežiti posao i obitelj.

Zaposlene majke stalno su krive jer ako rade, nisu s djecom, ako su s djecom, ne rade. No naša su djeca mnogo otpornija nego što mislimo. Treba im samo pokazati da su bezuvjetno voljena. To nam mora biti prioritet. No mnogi od nas imaju osjećaj da nemaju vremena za oporavak. Osobno sam shvatila da ako nemam vremena za oporavak, nisam ni dobra majka. Kako bismo bili otporniji na izazove i zahtjeve, moramo se posvetiti sebi, a onda ćemo i biti bolje majke i bolje poduzetnice, savjetovala je Huffington. 

Istaknula je da je prilikom izgradnje posla bitno biti otvoren i transparentan s investitorima, čak i u trenucima kad posao ne ide najbolje.

Maknite telefon iz spavaće sobe

Kao šefica startupa Thrive Global, koji je u suradnji sa Samsungom izradio aplikaciju Thrive, namijenjenu odmoru od zahtjeva digitalnog i poslovnog svijeta, zagovara izbacivanje pametnog (i bilo kojeg drugog telefona) iz spavaće sobe.

Veoma često na kraju dana naša su tijela iscrpljena, ali naš je mozak još uvijek aktivan. Mnogi očekuju da će zaspati u trenu iako se nismo pripremili na spavanje. Majke znaju da kad uspavljujete dijete, ne možete ih samo ubaciti u kolijevku. Morate ih pripremiti na spavanje - kupate ih, pričate im priču, pjevate uspavanku. Isto bismo trebali napraviti i sami. Pripremiti se za spavanje. Odaberite vrijeme u kojem ćete isključiti svoje telefone i nježno ih ispratiti iz svoje spavaće sobe. To je ključno. 70 posto ljudi spava s telefonom pored svog kreveta. A to je veoma bitno jer ako se probudite usred noći, velika je vjerojatnost da ćete posegnuti za svojim telefonom, ne samo da pogledate vrijeme, već ćete zalutati i na društvene mreže, podsjetila je Huffington.

Činjenica da je izbacila telefon iz spavaće sobe pomogla joj je i da se bolje fokusira na posao koji radi, da lakše posloži svoje prioritete.

Vrijeme je najvrjednije i kad naučimo kako prioritizirati stvari, možemo krenuti prema uspjehu. Steve Jobs stalno je ponavljao da ono čemu kažemo 'ne' zapravo definira ono u čemu ćemo biti uspješni. Osobno, što sam zaposlenija, sve sam sklonija reći 'ne' onome što utječe na moj san, obitelj i posao. Proteklih mjeseci dok sam bila zaposlena, odustala sam od Netflixa, odlaska u kino, ali nisam željela odustati od svog sna, istaknula je Huffington te dodala: Za mene je bitno da budem u centru oluje, kako to zovem. Svakog dana susretat ćemo se s izazovima. Zato je za mene bitno da se pripremim za svaki dan. Pokušavam ne posegnuti za telefonom odmah na početku dana. Jer ako posežemo za telefonom, ne planiramo ono što želimo ostvariti taj dan, već idemo za onim što svijet želi od nas, a to je pogrešno. Zato mislim da je bitno da telefon ostavimo u drugoj sobi. Volim meditirati ujutro, vježbati. Dovoljno mi je samo pet minuta da se fokusiram na ono što me čeka tijekom dana i da se lakše nosim s onim što moram riješiti.

Na kraju je s gledateljima podijelila i najbolji savjet koji je dobila od svoje majke.

Najbolji je savjet nešto što mi je rekla majka, a što je bitno za svakoga tko pokreće posao. Podbačaj nije suprotan od uspjeha, već prvi korak ka uspjehu. I to je ono što nas potiče da idemo dalje, da prihvaćamo rizik. Kad smo pokretali Huffington Post, nije bilo garancije da ćemo uspjeti. Nikad nema garancije da ćete uspjeti kad pokrećete posao. Zato što prije shvatite da podbačaj nije kraj svijeta, već da možete učiti iz toga. Podbačaj na poslu ili podbačaj startupa ne znači da ste podbacili kao osoba, otkrila je Huffington te dodala kako su njezin osobni i poslovni život toliko isprepleteni da ima osjećaj kako se doslovno hrane jedan drugim.

Cijeli video možete pogledati ovdje.

 

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti