Astronauti nakon dugog boravka u svemiru mutiraju: Ova dva brata više nisu identični blizanci

Boravak u svemiru ne mijenja čovjeka samo izvana, otkrili su NASA-ini znanstvenici proučavajući fizičke promjene na astronautu Scottu Kellyju, koji je u ime znanosti, proveo čak godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Branimir Vorša | 15.03.2018. / 10:12

Mark i Scott Kelly (Foto: Arhiva/AFP) (Foto: Arhiva/AFP)

Scott Kelly nije se na Zemlju, nakon provedenih godinu dana na ISS-u, vratio samo fizički slabiji, već mu je taj boravak transformirao i gene, pokazali su prvi rezultati NASA-ine znanstvene studije. NASA je, naime, odlučila proučavati utjecaj boravka u uvjetima mikrogravitacije na ljudsko tijelu, na primjeru braće blizanaca, astronautima Scottu i Marku Kellyju.

Prema navedenim rezultatima, sedam posto gena Scotta Kellyja mutiralo je kao posljedica dugog boravka u svemiru, a najbitnije je to da mu se geni nisu vratili u prvobitno stanje od povratka na Zemlju prije dvije godine do danas, prenosi CNN.

Tako su bivši jednojajčani blizanci, koji su genetski bili identični, postali različiti nakon što je Scott bio izložen uvjetima mikrogravitacije dugoročno.

Znanstvenici su otkrili da su promijenjeni geni povezani s najmanje pet bioloških funkcija.

Kako bi pratili fizičke promjene na Scottu Kellyju, koji je u međuvremenu i otišao u mirovinu, znanstvenici NASA-e pratili su njegove metabolite (nužne za održavanje života), citokine (izlučevine imunoloških stanica) te proteine (radnu snagu u svim stanicama) prije odlaska na ISS i nakon povratka na Zemlju.

Otkrili su da je boravak u svemiru povezan sa stresom uzrokovanim nedostatkom kisika, povećanim upalama te dramatičnom promjenom nutrijenata, što je sve utjecalo na spomenutu transformaciju gena kod Scotta Kellyja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti