Nova ASUS ROG računala skrivaju prave zvijeri u malim pakiranjima

ASUS ROG predstavio je cijeli niz novih, ali i poboljšanih već poznatih modela računala namijenjenih, prije svega, gamerima.

Martina Čizmić | 30.04.2019. / 16:37

ROG Mothership GZ700 (Foto: ASUS ROG)

ASUS Republic of Gamers (ROG) je najavio sveobuhvatno osvježenje cjelokupne ponude prijenosnika za igranje. ROG kolekcija za proljeće 2019. sadrži potpuno nove uređaje, kao i niz poboljšanja poznatih modela.

U novoj ponudi nalaze se uređaji s različitim izvedbama kućišta - od moćnih zamjena za stolna računala i perolakih ultraprijenosnih računala, do unaprijeđenih verzija prijenosnika s kućištima klasičnog oblika. Prijenosnici S klase nude najviše performanse i iskustvo kakvo traže profesionalci, dok su modeli iz M serije nešto pitomiji, ali još uvijek konfigurirani na način da zadovolje naprednije korisnike. Nova G serija prijenosnika fokusirana je na pružanje svih igračima ključnih mogućnosti, uz pristupačnije cijene, kako bi se na ovaj način što veći broj igrača upoznao s ROG brendom.

Od modela posebno stvorenih za profesionalne igrače i eSports natjecatelje očekivanja su sasvim drugačija – radi se o zamjenama za stolna računala najviše klase, u koje se ugrađuje isključivo najsnažniji dostupan hardver.

Bez obzira na izvedbu kućišta i ciljanu publiku, ROG prijenosnike za igranje pokreće Intelligent Cooling filozofija, koja spaja moćan, pomno odabran rashladni hardver s pametnim softverom, kako bi osigurala optimalne performanse i najnižu moguću razinu buke koja je u datom trenutku ostvariva.

ROG Mothership: zamjena za stolna računala

Asus ROG Mothership GZ700 (Foto: ASUS ROG)

Klasičan dizajn kućišta prijenosnika ograničava mogućnosti hlađenja njihove unutrašnjosti. Većina elemenata mora imati fiksan, unaprijed određen položaj, kako bi se mogao proizvesti uređaj koji stane u krilo. To je dobar kompromis za mnoga prijenosna računala, ali zamjene za stolna računala za takvo što su preteške.

ROG je zbog toga osmislio posve novi dizajn. ROG Mothership stoji uspravno, stoga rashladni sustav može uspostaviti neometan protok zraka kroz čitavo kućište uređaja. Tipkovnica se može odvojiti i preklopiti, što korisnicima pruža maksimalnu fleksibilnost i slobodu oko njenog postavljanja na idealnu udaljenost. Odvajanjem tipkovnice od kućišta otkrivaju se četiri zvučnika, usmjerena izravno prema korisniku, koji tako prostor ispod ekrana efektivno pretvaraju u soundbar.

S 29,9-milimetarskim kućištem, ROG Mothership je iznenađujuće tanak, a kućište je načinjeno preciznom CNC obradom. Dolazi s više različitih tipova ekrana, kako bi zadovoljio potrebe zagriženih igrača i ozbiljnih kreatora sadržaja. Ultrabrzi Full HD panel, s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz i vremenom odziva od 3 ms, namijenjen je igračima koji žele iskusiti sve blagodati igranja uz troznamenkasti broj sličica u sekundi. Ekran 4K UHD rezolucije i frekvencije osvježavanja od 60 Hz nudi najbolju ravnotežu za kreativan rad, s nevjerojatnim detaljima i potpunom pokrivenošću Adobe RGB prostora boja, koju mu osigurava prošireni gamut.

G703 ima klasičnu izvedbu kućišta prijenosnika i jače hlađenje (veće hladnjake i ventilatore), kako bi postizao iste performanse hlađenja kao ROG Mothership, a istovremeno se bez problema može koristiti u krilu,

Asus ROG Zephyrus M GU502 (Foto: ASUS ROG)

S tankim kućištem od 18,7 mm i iznimno uskim okvirom ekrana, Zephyrus S GX701 je najkompaktnije 17-inčno prijenosno računalo za igranje. Dostupno je s grafičkom karticom do GeForce RTX 2080, čiji je radni takt, pomoću tehnologije ROG Boost, podignut na 1.230 MHz pri 100 W. PANTONE verificiran ekran tvornički je kalibriran kako bi se zajamčila preciznost boja te ima frekvenciju osvježavanja od 144 Hz i vrijeme odziva od 3 ms (GtG). Ekskluzivna ROG tehnologija za prebacivanje između integrirane i diskretne grafičke kartice omogućuje korisnicima da se prebacuju između NVIDIA G-SYNC načina rada za bolje iskustvo igranja i Optimus načina rada za dulje trajanje baterije. Veća baterija od 76 Wh dodatno produljuje vrijeme autonomije.

Posebna verzija Zephyrusa S GX701 također je dostupna s HDR zaslonom, koji može prikazati više od milijardu boja i potpunom pokrivenošću BT.709 prostora boja. HDR prikaz radi samo u Optimus načinu rada, tako da na ovom modelu nema potrebe za NVIDIA G-SYNC načinom rada ili promjenom grafičkog procesora. Igranje s uključenim visokim dinamičkim rasponom ograničeno je na naslove koji podržavaju nativni Windows API za HDR.

RGB pozadinsko osvjetljenje tipkovnice može se namještati za svaku pojedinu tipku zasebno, što donosi mogućnost personalizacije profila za produktivnost i igru. Integrirani kotačić za glasnoću zvuka nalazi se nadohvat lijeve ruke, a intenzitet njegova pozadinskog osvjetljenja mijenja se u skladu s namještenom glasnoćom. Umjesto kompromisa s bazičnom web kamerom u okviru ekrana, ROG je osmislio vanjsku kameru, koja snima sadržaj visoke razlučivosti od 1080p.

Zephyrus S GX531 donosi kućište od svega 15 milimetara, s 15,6-inčnim ekranom. No manje kućište ne utječe na performanse. Inovativno AAS hlađenje dovoljno je učinkovito da ugrađeni GeForce RTX 2080, pomoću tehnologije ROG Boost, uspijeva raditi na istim brzinama kao u slučaju većeg modela GX701.

Dok Zephyrus S GX701 i GX531 koriste prednju poziciju tipkovnice, koja ostavlja više prostora za hlađenje i smanjuje zagrijavanje dlanova korisnika, novi GX502 koristi tradicionalniji raspored, koji bolje funkcionira u skučenim prostorima i u krilu. Odmorište za dlanove krije pojačanje u obliku pčelinjeg saća, koje čini kućište uređaja jačim, upravo tamo gdje je to najviše potrebno. Poboljšano AAS hlađenje omogućuje modelu s GeForce RTX 2070 skaliranje do 1.540 MHz na 115 W, korištenjem tehnologije ROG Boost u Turbo načinu rada. Zephyrus S GX502 performansama stoji uz rame većem modelu Strix SCAR III, a također se može opremiti istovrsnim ekranom, s frekvencijom osvježavanja od 240 Hz i brzinom odziva od 3 ms. PANTONE verificiran ekran, prikladan čak i za eSports natjecanja, osigurava savršeno gladak i kirurški oštar prikaz, dok ROG tehnologija za prebacivanje između integrirane i diskretne grafičke kartice omogućuje korisnicima da se prebacuju između NVIDIA G-SYNC načina rada za bolje iskustvo igranja i Optimus načina rada za dulje trajanje baterije.

S debljinom od samo 18,9 mm i masom od svega 2 kg, ovo računalo je nevjerojatno prijenosno za nešto tako moćno. Unatoč kompaktnom kućištu, ima mjesta za dva M.2 SSD-a, a poboljšana zvučna kartica koristi ESS SABRE DAC, koji smanjuje buku i distorziju izlaza za slušalice.

Zephyrus M GU502 također donosi odabir između dvaju PANTONE verificiranih ekrana – s frekvencijom osvježavanja od 144 Hz ili 240 Hz te brzinom odaziva od 3 ms. Zadržava podršku za punjenje putem USB-C konektora i NVIDIA Optimus tehnologiju, zaduženu za produljenje vremena autonomije, a u internim testiranjima, baterija od 76 Wh pružila je više od 8 sati rada s jednim punjenjem. S grafičkim karticama do GeForce RTX 2060, M GU502 ima dovoljno snage za troznamenkasti broj sličica u sekundi u popularnim igrama. Moćni ventilatori i četiri hladnjaka termalnog modula dovoljno su jaki da grafički procesor doseže do 1.435 MHz na 90 W, uz tehnologiju ROG Boost, u Turbo načinu rada. Aura Sync pozadinsko osvjetljenje tipkovnice može se personalizirati, a budući da ga je moguće namještati na razini pojedine tipke, lako je konfigurirati kombinacije u kojima ćemo posebno istaknuti tipke koje su nam najvažnije za igranje ili rad.

Zephyrus G GA502 donosi puno iskustvo igranja na ultratankom prijenosniku bez ikakvog ugrožavanja performansi zahvaljujući  kombiniranjuGeForce grafičkih kartica s AMD-ovim procesorima Ryzen. GeForce GTX 1660 Ti grafička kartica postiže radne taktove do 1.335 MHz na 60 W, pomoću tehnologije ROG Boost. Osim toga, Ryzen 7 mobilni APU s četiri jezgre i osam threadova omogućuje strelovito obavljanje svih svakodnevnih zadataka. Dva vanjska monitora podržana su putem HDMI 2.0b i DisplayPort (USB-C izvedba konektora) sučelja. Bogata ponuda USB konektora omogućava spajanje svih bitnih uređaja, a Wi-Fi 5 (802.11ac) i gigabitni Ethernet pružaju fleksibilne mogućnosti bežičnog i žičnog umrežavanja.

Strix pokriva sve standardne veličine

Asus ROG Strix SCAR3 G531 (Foto: ASUS ROG)

Najnovija serija prijenosnika Strix dostupna je u 15,6-inčnoj (G531) i 17,3-inčnoj (G731) veličini, s ultratankim okvirima ekrana, kako bi se postiglo kompaktnije kućište. Ovi modeli srednje veličine dostupni su u SCAR III i Hero III verzijama, koje su optimizirane za dominaciju u eSports areni, zajedno s cjenovno prihvatljivim Strix G konfiguracijama, koje se fokusiraju na najvažnije značajke za igranje.

Inspirirana suradnjom s BMW Designworks Groupom, nova mobilna serija Strix plijeni poglede s podignutim elementima, koji slijede konture računala. Asimetričan izrez ispod ekrana izbjegava ometanje okolnog protoka zraka. Personalizirani stil, koji omogućuje Aura Sync osvjetljenje tipkovnice, proširuje se uz opcionalnu svjetlosnu traku, koja se obavija oko prednje i bočne strane kućišta.

Otvaranje kućišta otkriva dva SO-DIMM utora s podrškom za do 32 GB RAM-a, kao i M.2 i 2,5-inčne utore za diskove i SSD-ove.

Suradnja s BMW Designworks Groupom na Face Off konceptu također je inspirirala transformativnu prirodu novog ROG Keystonea, malenog ključa pomoću kojeg se postiže osobnija veza s prijenosnikom. Ovaj uređaj s NFC-om funkcionira kao fizički ključ – nakon što ga priključite, možete mijenjati sistemsko osvjetljenje i druge postavke na temelju Armoury Crate profila te omogućiti pristup skrivenoj Shadow Drive particiji, koja skriva i enkripitira najvažnije datoteke.

Ekran visoke frekvencije osvježavanja, koji se nalazi u SCARu III, pruža prednost u igrama na visokoj razini, pogotovo u brzim pucačinama iz prvog lica.  ROG Boost gura grafički procesor do 1.440 MHz pri 115 W, što pomaže u održavanju visokog broja sličica u sekundi, koje su potrebne za maksimalno iskorištenje mogućnosti spomenutog ekrana. Procesor može biti do Core i9-9880H, čijih 8 jezgri dodaje mogućnost istovremenog rada u velikom broju aplikacija. To pomaže prilikom istovremenog igranja i streamanja uživo, kao i s ozbiljnijim radom, poput uređivanja videozapisa i 3D renderiranja.

Strix G  dolazi s GeForce GTX 16 serijom grafičkih kartica, a može se opremiti i računalnim procesorom do Intel Core i79750H, sa 6 jezgri i 12 threadova, kao i GeForce GTX 2070 grafičkom karticom i ekranom od 144 Hz. Dostupan je s do 4 zone Aura Sync osvjetljenja za tipkovnicu i dolazi s istim izvrsnim Strix hlađenjem i svim bitnim značajkama, poput RangeBoosta za gigabitni Wi-Fi, HDMI 2.0b izlaza za 4K monitore i televizore, te podrškom za G-SYNC monitore, putem DisplayPort sučelja s USB-C izvedbom konektora, dostupnog na modelima s GeForce RTX grafičkom karticom.

Novi uređaji bit će dostupni u Hrvatskoj od svibnja, a za sad su potvrđenje cijene za: ROG Strix G po cijeni od 1199 eura (oko 8900 kuna), ROG Strix SCAR III po cijeni od 1999 eura (oko 15 tisuća kuna), Zephyrus MGU502 po cijeni od 1979 eura (oko 14.500 kuna, dostupan od ljeta) te Zephyrus S GX502 po cijeni od 2249 eura (oko 17 tisuća kuna, dostupan od ljeta).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti