Australska agencija podigla tužbu i tvrdi: Google obmanjuje svoje korisnike!

Google odbacuje optužbe o zavaravanju potrošača i poručuje da će braniti svoju poziciju na sudu.

Hina | 27.07.2020. / 11:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Australska agencija za konkurentnost i zaštitu potrošača (ACCC) pokrenula je sudski postupak protiv Googlea tvrdeći da je ta tvrtka obmanula svoje potrošače kako bi u značajnijoj mjeri prikupila njihove podatke zbog više razloga, uključujući i ciljano oglašavanje.

ACCC na Saveznom sudu nastoji dokazati da Google nije propisno informirao svoje korisnike te nije dobio njihov pristanak na odluku iz 2016. o objedinjavanju njihovih osobnih podataka s Google računa s informacijama o njihovim aktivnostima na ostalim stranicama koje nisu povezane s tim najpoznatijim internetskim pretraživačem, koristeći pritom Google tehnologiju.

Tim potezom aktivnosti na internetskim stranicama koje ne pripadaju Googleu povezane su s korisničkim imenima i drugim identifikacijskim informacijama u posjedu Googlea, no obavijesti koje su prikazane korisnicima nisu bile dovoljne za informirani pristanak, tvrdi ACCC.

To regulatorno australsko tijelo optužuje Google za korištenje tih objedinjenih informacija kako bi unaprijedio komercijalni učinak svog oglašivačkog poslovanja.

Vjerujemo da bi mnogi potrošači, da im se ponudio informirani izbor, možda odbili dati pristanak Googleu da objedinjuje i koristi tako veliki raspon njihovih privatnih podataka isključivo u svrhu financijske dobiti za tu kompaniju, kazao je predsjednik ACCC-a Rod Sims.

Google odbacuje optužbe o zavaravanju potrošača i poručuje da će braniti svoju poziciju na sudu. Tvrdi da su promjene koje su uveli 2016. bile neobvezne, da su potrošače zamolili za njihov pristanak putem svima lako shvatljivih obavijesti te da su na njih mogli pristati ili ne pristati po vlastitoj volji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti