Australski sud donio odluku koja bi Google mogla stajati milijune: Zavaravali su korisnike i prikupljali privatne podatke

Iako će sud morati utvrditi koliko je ozbiljno to zavaravanje korisnika te u kojem broju slučajeva se dogodilo, prije no što odluči o kazni za Google, već se sad procjenjuje kako bi ona mogla iznositi "više milijuna australskih dolara".

Martina Čizmić | 16.04.2021. / 15:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Australski federalni sud odlučio je da je Google zavaravao neke od svojih korisnika o prikupljanju podataka o lokaciji kroz Android pametne telefone.

Kako su priopćili iz australskog regulatora Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), to znači da će od Googlea tražiti odštetu i plaćanje kazne.

Ovo je veoma važna pobjeda za korisnike, pogotovo one koji su zabrinuti zbog svoje privatnosti na internetu, jer je sud poslao snažnu poruku Googleu i drugim velikim tvrtkama da ne smiju zavaravati svoje korisnike, istaknuo je u objavi za medije predsjednik ACCC-a, Rod Sims.

Slika nije dostupna Danska kreće stopama Australije: Uskoro raspravljaju o zakonu kojim bi natjerali tehnološke divove da medijima plaćaju korištenje informativnog sadržaja

Sudski proces vodio se oko specifične postavke na pametnim uređajima s Androidom, koja je povezana uz prikupljanje podataka o lokaciji, povijesti lokacije i aktivnosti na internetu i u aplikacijama. Sud je odlučio kako je Google krivo tvrdio da može prikupljati informacije sa uređaja samo u periodu između siječnja 2017. i prosinca 2018. godine.

No, utvrđeno je kako postavke koje omogućavaju praćenje aktivnosti na internetu i u aplikacijama, također daju Googleu mogućnost prikupljanja i pohranjivanja podataka o lokaciji, a to nije bilo tako komunicirano prema korisnicima.

Tvrtke koje prikupljaju podatke moraju objasniti svoje postavke jasno i transparentno kako bi korisnici znali što se s njihovim podacima događa, dodao je Sims.

Slika nije dostupna Kritike zbog špijuniranja korisnika: Pogledajte nevjerojatnu količinu podataka koje Google prikuplja o vama

Iako će sud morati utvrditi koliko je ozbiljno to zavaravanje korisnika te u kojem broju slučajeva se dogodilo, prije no što odluči o kazni za Google, već se sad procjenjuje kako bi ona mogla iznositi "više milijuna australskih dolara". Iz ACCC-a su poručili kako će tražiti da sud odredi Googleu javnu objavu u kojem će bolje objasniti svoje postavke privatnosti koje se tiču lokacije, kako bi bili sigurni da "korisnici mogu napraviti informiran odabir ".

Iz Googlea nisu željeli komentirati sudsku odluku, već su samo istaknuli kako provjeravaju koje su im mogućnosti sad na raspolaganju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti