Benzinske postaje odlaze u povijest: Ovaj grad zabranio izgradnju novih - zauvijek

Jedan grad u SAD-u odlukom je gradskog vijeća jednoglasno zabranio izgradnju novih benzinskih postaja te dodavanje novih pumpi za gorivu na postojeće benzinske postaje. Time su postali prvi grad u SAD-u koji je donio takvu odluku.

Branimir Vorša | 02.03.2021. / 13:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Grad Petaluma u Kaliforniji još je 2019. godine donio moratorij na izgradnju novih benzinskih postaja, a najnovijom odlukom, taj je moratorij prerastao u trajno rješenje.

Zabrana koju su donijeli ide u smjeru lokalnih i planova na razini države Kalifornije o smanjenju emisija CO2. Kalifornija je nedavno zabranila prodaju novih vozila na fosilna goriva do 2035. godine te ciljaju na to da postanu ugljično neutralni do 2045. godine.

No, Petaluma ima i svoj, puno stroži plan za postizanje nulte stope emisije stakleničkih plinova do 2030. godine. Gradsko vijeće Petalume primijetilo je da mnoga nova vozila su zapravo električna te da bi i drugi gradovi trebali početi pripremati se za tu tranziciju.

Što se benzinskih postaja u samom gradu, koji broji 61.000 žitelja, tiče, gradske vlasti ističu da je trenutna pokrivenost benzinskim postajama adekvatna i da se u gradu nalazi više benzinskih postaja koje su na pet minuta vožnje od bilo koje kuće, kao i svih planiranih rezidencijalnih dijelova uređenih generalnim urbanističkim planom do 2025. godine.

Petaluma trenutno ima 16 benzinskih postaja i jednu u izgradnji, koja je nedavno odobrena. Kad se izgradi, ta će benzinska postaja biti i posljednja koja će se napraviti u tom gradu.

Grad je isto tako pokrenuo plan za izgradnju novih punionica za električna vozila, kao i stanice za punjenje vodikom.

Zabrana koju je gradsko vijeće Petalume jednoglasno izglasalo, stupa na snagu idućeg ponedjeljka, kad je na redu drugo izglasavanje te odluke.

Izvor: The Drive

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti