Bez keša, kartice i mobitela: Račune u trgovinama plaćat ćemo samo s – dlanom

Amazon je počeo s razvojem i prvim testiranjima tehnologije za plaćanje prislanjanjem dlana u blizinu posebnog terminala u trgovinama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.01.2020. / 09:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Amazon je još ranije prijavio patent za beskontaktni sustav biometrijske identifikacije koji uključuje skener dlana ruke koji će se koristiti za plaćanje u trgovinama. Nakon prijave patenta, Amazon sada pokušava razviti i testirati tehnologiju zahvaljujući kojoj bismo u budućnosti na blagajnama mogli samo prisloniti dlan ruke blizu skenera koji bi očitao naše jedinstvene biometrijske podatke i skinuo nam novac s kartice. Naravno, prije toga potrebno je povezati naš dlan s karticom kako bi se, nakon našeg mahanja dlanom ispred skenera, novac mogao skinuti s te kartice koju smo povezali s biometrijskim podacima.

Jeff Bezos (Foto: AFP) Upozorenje Jeffa Bezosa: Tehnološke kompanije trebaju surađivati s vojskom, inače je Amerika u nevolji!

O tom je projektu Bezosova kompanija komunicirala s Mastercardom, JPMorgan Chaseom, Wells Fargom i Synchrony Financialom, a već su počeli raditi na razvoju tehnologije i testiranju posebnih terminala s Visom. Testiranja su još u početnom razdoblju pa je teško reći kada bi mogla početi testiranja u stvarnim uvjetima i kada će se prvi terminali pojaviti u trgovinama. Također, sve kompanije koje sudjeluju u tom procesu morat će veliku pažnju posvetiti sigurnosti, tj. tehnologija će morati savršeno očitavati dlanove kako bi se novac uvijek skidao samo s prave kartice koja je registrirana za taj dlan te kako bi se izbjegle moguće prijevare.

U Kini se u nekim trgovinama već primjenjuje tehnologija prepoznavanja lica za plaćanje pa kupci za plaćanje računa samo moraju pogledati poseban ekran, koji nakon što prepozna o kome je riječ skine novac s kartica te osobe. Naravno, prije toga potrebno je povezati bankovnu karticu sa svojim licem.

Mogućnost plaćanja dlanom uvelike bi promijenila način na koji kupujemo – umjesto gotovine, kartice ili prislanjanja mobitela uz POS uređaj, bilo bi dovoljno samo prisloniti dlan na poseban terminal, pa kupci neće morati misliti o tome jesu li ponijeli kartice i mobitele u trgovinu, bit će im dovoljan samo dlan.

Jeff Bezos Za Jeffa Bezosa ovo je najpametnija stvar koju su napravili u Amazonu

Kao što je poznato, Amazon je već počeo s prvim koracima u revoluciji promjene načina na koji kupujemo predstavljanjem trgovinama u kojima nema blagajnika. U takvim trgovinama potrebno se registrirati svojim računom koji imate na Amazonu i uzeti stvari koje vam trebaju (kamere prate sve što uzimate), a nakon što izađete, bit će vam naplaćen račun za stvari koje ste uzeli.

Izvor: CNBC 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti