Biblijski opis uništenja Sodome možda je zapravo pisano svjedočanstvo kozmičkog udara koji je uništio drevni bliskoistočni grad i okolicu

Drevni bliskoistočni grad Tall el-Hammam nestao je s lica Zemlje u razornoj eksploziji asteroida četiri kilometra iznad površine tla. Znanstvenici se sad pitaju je li biblijski opis uništenja Sodome zapravo pisano drevno svjedočanstvo tog događaja.

Branimir Vorša | 22.09.2021. / 13:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije 3600 godina ledeni asteroid sjurio se prema Zemlji brzinom od 61.000 kilometara na sat te eksplodirao u zraku na visini od četiri kilometra iznad površine tla, stvorivši ogromnu vatrenu kuglu. Eksplozija je bila oko 1000 puta snažnija od eksplozije atomske bombe u Hirošimi.

Sve to zadesilo je stanovnike drevnog bliskoistočnog grada Tall el-Hammama, koji ako su pogledali prema nebu u tom trenutku, trenutno su oslijepili. Temperatura zraka naglo je narasla na 2000 stupnjeva Celzija, što je kao posljedicu imalo trenutno zapaljenje odjeće i drveta. Koplja, mačevi, cigle od blata i keramičke posude počele su se topiti, a gotovo trenutno nakon eksplozije čitav grad je bio u plamenu.

Slika nije dostupna NASA objavila procjene: Evo kada je najveća šansa da će asteroid promjera 500 metara udariti u Zemlju

Nekoliko sekundi kasnije veliki udarni val pogodio je grad brzinom 1200 kilometara na sat, što je brzina kretanja zraka gora od najgore oluje zabilježene u povijesti. Sve građevine u tom gradu bile su srušene, a 12 metara vrha četverokatne palače udarni val je raznio sve do iduće doline.

Ukratko, nitko od 8000 žitelja grada ili životinja nije preživio taj događaj jer su ih kombinacija usijanog zraka i zračnog udara od eksplozije praktički dezintegrirali na mjestu.

Oko minute nakon eksplozije 22 kilometra zapadno od Tall el-Hammama udarni val od eksplozije pogodio je biblijski grad Jerihon, čiji su se zidovi pod naletom srušili, a grad je ostao spaljen do temelja.

Tragovi uništenja upućivali samo na jedan izvor

Dosad se nije točno znalo što se zapravo dogodilo, ali je jasno da to nije uzrokovala erupcija vulkana, potres ili rat. Niti jedan od tih događaja nije sposoban rastopiti metal, cigle i keramičke posude.

Kako bi dokučili što bi moglo to prouzročiti, znanstvenici su iskoristili Online Impact Calculator kako bi napravili modele scenarija koji bi odgovarali dokazima. Navedeni kalkulator izradili su stručnjaci za udare iz svemira i on omogućava znanstvenicima da procijene mnoge detalje udara nekog kozmičkog tijela u površinu Zemlje, a kao temelj koristi postojeće zabilježene događaje udara svemirskih tijela te nuklearne detonacije.

Slika nije dostupna Znanstvenici tvrde da su razriješili još jedan misterij: Otkud je došao asteroid koji je izbrisao dinosaure sa Zemlje?

Prema tom kalkulatoru, krivac za navedeno uništenje Tall el-Hammama bio je mali asteroid sličan onom koji je porušio 80 milijuna stabala u Tunguski u Rusiji 1908. godine.

Znanstvenici su pronašli mogućeg počinitelja, no sad im je bio potreban dokaz što se zapravo dogodilo tog dana u Tall el-Hammamu. I pronašli su začuđujuće široku lepezu dokaza.

Na mjestu događaja nalaze se sitno razlomljena zrna pijeska koja se zovu "uzdrmani kvarc" i koja se formiraju pri pritisku od pet gigapaskala, što je ekvivalent pritisku 68 teških vojnih tenkova na jagodicu palca.

Sloj uništenja isto tako sadrži i sićušne dijamante, od kojih je svaki manji od virusa gripe. Čini se da su drveće i biljke na tom području bili u trenu pretvoreni u taj dijamantni materijal pod utjecajem pritiska i visoke temperature uzrokovanih ogromnom eksplozijom.

Eksperimenti u laboratoriju pokazali su da su se cigle od blata i kermika rastopile pri temperaturi od 1500 stupnjeva celzija. Pri toj temperaturi i automobil bi se rastopio u nekoliko minuta.

Sloj uništenja sadrži i sićušne kuglice rastopljenog materijala koje su manje od zrakom prenošenih čestica prašine i koje se nazivaju sferule. Te pronađene sferule napravljene su od isparenog željeza i pijeska koji su se rastopili na 1590 Celzijevih stupnjeva.

Slika nije dostupna NASA provela simulaciju pada asteroida na Zemlju: Udario bi snagom velike nuklearne bombe, a velika panika nastala bi i u Hrvatskoj

Povrh toga, površine rastopljene keramike i stakla prožete su sićušnim rastopljenim metalnim zrnima, uključujući iridij (koji se topi na 2466 Celzijevih stupnjeva), platinu (koja se topi na 1768 Celzijevih stupnjeva) te cirkon silikat (koji se topi na 1540 Celzijevih stupnjeva).

Svi ti dokazi zajedno pokazuju da su temperature u drevnom gradu narasle na razine veće od onih uzrokovanih vulkanskom aktivnosti, ratom ili normalnim gradskim požarom. Jedini prirodni proces koji je stoga ostao kao mogućnost bio je kozmički udar. Isti dokazi pronađeni su i na poznatim mjestima kozmičkih udara u već spomenutoj Tunguski i na području kratera Chicxulub, koji je napravio asteroid koji je istrijebio dinosaure s lica Zemlje.

Posljednja zagonetka

Slika nije dostupna Broj asteroida u Sunčevu sustavu povećao se za više od pola milijuna, "skrivali" su se među starim podacima

Nakon svega ostala je još samo jedna zagonetka, a ona je bila zašto je područje grada i preko stotinu okolnih naselja bilo napušteno nekoliko stoljeća nakon uništenja. Moguće je bilo da je povećana razina soli nakon udara onemogućila uzgoj usijeva, no znanstvenici nisu još posve sigurni u to.

Moguće je da je usmena predaja uništenja tog grada bila prenošena generacijama dok nije ostala zapisana u obliku biblijske Sodome. U Bibliji se opisuje uništenje urbanog središta pored Mrtvog mora u kiši kamenja i vatre s neba, u kojem je sve stanovništvo poginulo.

Je li moguće da je biblijski opis uništenja Sodome zapravo drevno svjedočanstvo očevica? Ako jest, uništenje Tall el-Hammama možda je drugo najstarije uništenje ljudskog naselja kozmičkim udarom, nakon sela Abu Hureyra u Siriji prije 12.800 godina. Što je još važnije, to bi onda moglo predstavljati prvi pisani zapis takvog katastrofalnog događaja.

Izvor: Live Science

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti