Bilo je samo pitanje vremena: Još jedan telekom diže cijene usluga

Novi iznosi mjesečnih naknada primjenjuju se od 1. srpnja 2024., što znači da će prvi račun s uvećanim iznosom biti dostavljen u kolovozu.

Martina Čizmić | 27.05.2024. / 13:23

Poskupljenje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nakon što su A1 Hrvatska i Hrvatski Telekom najavili usklađivanje cijena svojih usluga s s godišnjom stopom inflacije temeljem indeksne klauzule, isto je svojim korisnicima najavio i Telemach. 

U SMS poruci odaslanoj korisnicima najavili su povećanje svojih cijena od 1. srpnja 2024. godine. 

Sukladno Općim uvjetima poslovanja, a temeljem indeksne klauzule, telekom operatori koji posluju u Hrvatskoj imaju mogućnost usklađenja cijena jednom godišnje s prosječnom godišnjom stopom inflacije koju za prethodnu godinu objavljuje Državni zavod za statistiku.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna godišnja stopa inflacije u 2023. godini iznosila je 8,0 %, no Telemach će primijeniti postotno povećanje koje je niže od službene stope inflacije, a iznosit će 7,2 %, objašnjavaju iz Telemacha

Ističu kako se povećanje cijena odnosi na iznose mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim cjenikom. Na ostale stavke računa, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje ne primjenjuje se indeksna klauzula te navedene naknade ostaju neizmijenjene. Primjena indeksne klauzule korisnicima ne omogućuje raskid ugovora bez naknade. Sve ugovorene pogodnosti korisnici nastavljaju koristiti prema dogovorenim uvjetima.

Slika nije dostupna Još jedan udar na džep građana: Telekomi najavili povećanje cijena, pitanje je samo koliko

Novi iznosi mjesečnih naknada primjenjuju se od 1. srpnja 2024., što znači da će prvi račun s uvećanim iznosom biti dostavljen u kolovozu.

Primjer obračuna mjesečne naknade na računu:

Mjesečna naknada za tarifni paket Start iznosi 11,80 eura. Primjenom indeksne klauzule od 7,2 % iznos mjesečne naknade povećat će se za 0,85 eura i iznosit će 12,65 eura, dodaju iz Telemacha.

Podsjetimo, indeksna klauzula omogućuje operatorima da jednom godišnje usklade cijene usluga sa stopom inflacije i deflacije, što je uobičajena praksa u telekom industriji u svijetu zbog višegodišnjih nestabilnih tržišnih uvjeta i osiguranja nužnih investicija u telekomunikacijsku infrastrukturu. U Hrvatskoj su je teleoperateri uveli u siječnju 2023. godine. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti