Biste li platili dva milijuna dolara za videoigru staru 37 godina koju nitko nikad nije izvadio iz kutije?

Kupac je anoniman, a igru koja je preživjela neotvorena od 1985. godine kupio je putem stranice specijalizirane za prodaju i kupovinu kolekcionarskih primjeraka, Rally.

Martina Čizmić | 09.08.2021. / 11:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kolekcionarski primjerci, savršeno očuvani, uvijek postižu visoku cijenu. Bez obzira radilo se o nekoj umjetnini ili jednostavnoj igrački koja je na tržište stavljena pred više desetaka godina.

Tako je neotvorena kopija videoigre Super Mario Bros. za Nintendovu konzolu, na aukciji, postigla cijenu od nevjerojatnih dva milijuna dolara. Kupac je anoniman, a igru koja je preživjela neotvorena od 1985. godine kupio je putem stranice specijalizirane za prodaju i kupovinu kolekcionarskih primjeraka, Rally.

Naime, Rally kupuje igre i druge kolekcionarske primjerke popularne kulture, kao što su stripovi te ih pretvara u svojevrsne male tvrtke u kojima zainteresirani mogu kupiti udio, poput dionica. Ako netko pokaže interes za kupovinom dotičnog kolekcionarskog primjerka, suvlasnici (odnosno dioničari) glasaju o tome žele li prodati. Tako je Rally videoigru Super Mario Bros. kupio prošle godine za 140 tisuća dolara, a dioničari sad jednostavno nisu mogli odbiti ponudu anonimnog kolekcionara.

Inače, neotvoreni primjerci videoigara u posljednje su vrijeme postizali zaista impresivne iznose na aukcijama. Tako je prošle godine u srpnju prodan primjerak Super Mario Bros. za 114 tisuća dolara, a u studenom je taj rekord srušio Super Mario Bros. 3 sa 156 tisuća dolara. Rekord je ponovno srušen u travnju kad je novi primjerak Super Mario Bros. prodan za čak 660 tisuća dolara, da bi u srpnju ove godine primjerak igre The Legend of Zelda na aukciji postigao cijenu od čak 870 tisuća dolara.

Nije loše za videoigre koje su, prilikom izlaska na tržište koštale tek nekoliko dolara i moglo ih se, prilično lako, kupiti. No, čini se, kako je njihova prava vrijednost u činjenici da ih cijelo ovo vrijeme nitko nije ni taknuo ni igrao.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti