Bivši šef sigurnosti Twittera tvrdi da ta kompanija ima barem jednog kineskog špijuna, a otkriva i što mu je i šef rekao na to

Pravni tim Elona Muska već je izmijenio svoju protutužbu protiv Twittera kako bi uključio optužbe Twitterova bivšeg šefa sigurnosti.

Branimir Vorša | 14.09.2022. / 14:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bivši šef sigurnosti Twittera Peiter Zatko rekao je američkim zakonodavcima da Twitter ima najmanje jednog kineskog agenta u tvrtki. Zatko tvrdi da je zapravo FBI upozorio Twitter da tvrtka zapošljava kineskog stranog agenta.

Rečeno mi je, jer je kontaktiran tim za fizičku sigurnost korporativne sigurnosti, da postoji najmanje jedan agent MSS-a, koji je jedna od kineskih obavještajnih službi, unutar Twittera, rekao je Zatko na saslušanju u američkom Senatu.

Elon Musk na Twitteru Teške optužbe zviždača na račun Twittera: Lagali su broju o lažnih računa i sigurnosnim praksama

Otkriće na saslušanju uslijedilo je nakon što je Zatko, poznatiji pod svojim hakerskim imenom "Mudge", već javno izjavio da je tvrtka svjesno dopustila agentu indijske vlade da radi unutar Twittera s pristupom korisničkim podacima.

Zatkova žalba, koja je podnesena američkim vlastima u srpnju, ukazuje na to da je američka vlada Twitteru dostavila konkretne informacije o tome da barem jedan od njezinih zaposlenika, a možda i više njih, radi za stranu obavještajnu agenciju, ali nije precizirano za koje zemlje su agenti navodno radili.

Današnje ročište samo potvrđuje da su optužbe gospodina Zatka prepune nedosljednosti i netočnosti, rekao je glasnogovornik Twittera za Business Insider. Glasnogovornik FBI-a, međutim, nije odgovorio na upit za komentar istog portala.

Elon Musk Pljuska Musku: Dioničari Twittera gotovo jednoglasno potvrdili ugovor o kupovini

Iako je to bilo uznemirujuće čuti, ja i mnogi drugi prepoznali smo situaciju u Twitteru. Ako ne ubacujete strane agente u Twitter, jer ih je vrlo teško otkriti, a stranom agentu je vrlo vrijedno biti unutra, kao strana obavještajna agencija, najvjerojatnije ne radite svoje posao, rekao je Zatko.

Bivši šef sigurnosti Twittera rekao je kako je obavijestio nadređenoga o prijetnji na što mu je rečeno: Kakve veze ima ako imamo još stranih agenata?

Žalba zviždača prvi je put javno objavljena prošlog mjeseca i duga je 84 stranice. U svojoj pritužbi, Zatko je optužio kompaniju da "laže" Elonu Musku o lažnim računima na svojoj stranici, te da ima lošu sigurnosnu praksu koja bi mogla prekršiti prethodnu nagodbu s NFC.

Pritužba zviždača također bi mogla biti relevantna u pravnoj borbi Twittera s Elonom Muskom, a u kojoj društvena mreža pokušava natjerati milijardera da ispuni svoj dio ugovora o kupnji tvrtke za 44 milijarde dolara. Podsjetimo, Musk je u srpnju objavio kako odustaje od kupovine. 

Elon Musk na Twitteru Hoće li Musk ipak kupiti Twitter? "Ako dokažu da su brojevi točni..."

Muskov pravni tim već je izmijenio svoju protutužbu protiv Twittera kako bi uključio Zatkove optužbe. Petodnevno suđenje na sudu bi trebalo krenuti u listopadu.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti