Britanci udružuju snage s Rusima: AstraZeneca će testirati svoje cjepivo u kombinaciji sa Sputnik V

Može li kombinacija cjepiva biti učinkovitija od jednog samog?

Hina | 11.12.2020. / 12:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanska farmaceutska tvrtka AstraZeneca objavila je u petak da će ispitati kombinaciju svog i ruskog cjepiva Sputnik, koja bi po ruskim znanstvenicima mogla jako povećati učinkovitost AstraZenecina cjepiva.

Slika nije dostupna AstraZeneca dobila neočekivan prijedlog od tvoraca cjepiva Sputnik V: "Udružimo snage, povećajmo učinkovitost"

Rusi su prošli mjesec na Twitteru sugerirali da bi AstraZeneca trebala iskušati tu kombinaciju.

Sputnik V je sretan što jedan od svoja dva vektora može podijeliti s AstraZenecom kako bi se povećala učinkovitost njezina cjepiva. Kombinacija dvaju različitih vektora iz dvaju cjepiva rezultirat će većom učinkovitošću nego samo jedan vektor, objavili su ruski stručnjaci 23. studenoga.

AstraZeneca je u petak priopćila da razmatra kako pristupiti kombinaciji i da će uskoro početi testiranja u suradnji s ruskim institutom Gamaleja koji je razvio Sputnik V.

Studija objavljena ovoga tjedna pokazuje da je AstraZenecino cjepivo, razvijeno u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, učinkovito 70,4 posto. Rusija je objavila da je učinkovitost Sputnika V 92 posto.

To pokazuje snagu Sputnika V i našu spremnost i želju za suradnju s drugim partnerima u borbi protiv COVID-19, rekao je Kiril Dmitriev, čelnik ruskog fonda RDIF koji je financirao razvoj Sputnika V.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti