Britanci žele zabraniti univerzalne lozinke na novim uređajima

Kada zakon stupi na snagu, na novim se uređajima više neće smjeti koristiti tvornički postavljene univerzalne lozinke koje će korisnici sami morati mijenjati.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.11.2021. / 11:55

Kibernetička sigurnost (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

U Velikoj Britaniji predložen je zakon prema kojem će svi novi elektronički uređaji morati imati jedinstvene lozinke, odnosno neće smjeti imati tvornički postavljene lozinke koje će biti iste za sve uređaje i koje će nakon kupovine korisnici morati promijeniti. Naime, problem pri takvim lozinkama (kakve su se ranije često koristile) jest što su one svima poznate - uključujući i hakere koji su ih iskorištavaju za jednostavan pristup udaljenim uređajima, bez znanja vlasnika tih uređaja.

Slika nije dostupna Recite zbogom zaporkama: Microsoftovi korisnici više ne moraju pamtiti komplicirane nizove slova i brojki

Iako je korisnicima pri kupovini uređaja savjetovano da odmah promijene takve tvornički postavljene univerzalne lozinke, dio njih to nikada ne bi napravio, nesvjesni opasnosti kakva im prijeti od hakera. Kako se takve stvari više ne bi događale, odnosno kako bi uređaji bili što sigurniji, britanska vlada predložila je zakon prema kojem proizvođači električnih uređaja više neće smjeti prodavati uređaje s univerzalnim lozinkama koje će uvijek biti iste i od korisnika će se zahtijevati njihova promjena.

Popis uređaja koji je obuhvaćen ovim sigurnosnim zahtjevima odnosi se na pametne telefone, povezane uređaje, sustave alarma, pametne kućne asistente, proizvode za kućnu automatizaciju itd.

Zakon još nije stupio na snagu, a kada bude izglasan, proizvođači će imati rok od jedne godine da mu se prilagode. Sam zakon podijeljen je u dva dijela, a prvi dio, osim dijela o lozinkama, obuhvaća još dvije stavke. Prema njima, kompanije će korisnike morati obavještavati u slučaju da se otkrije nekakav sigurnosni propust te će morati biti transparentne oko perioda tijekom kojeg će proizvoda primati važne sigurnosne nadogradnje.

Slika nije dostupna Nemojte si zabiti autogol: Stručnjaci upozoravaju zašto lozinke s nogometnom tematikom baš i nisu najbolji odabir

Drugi dio zakona odnosi se na pravila oko telekomunikacijske infrastrukture za gigabitni broadband i 5G, a njegov je cilj ubrzati instalaciju, korištenje i nadogradnju takve opreme.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti