Broj prodanih električnih vozila i plug-in hibrida u Europi premašio 3 milijuna

U odnosu na godinu ranije, zabilježen je rast prodaje od 16 posto.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2024. / 10:19

Električni automobil (Foto: Getty Images)

Tijekom prošle godine na europskom tržištu prodano je više od tri milijuna električnih automobila (uključujući i plug-in hibride), što predstavlja porast od 16 posto u odnosu na godinu ranije, dok se udio na cjelokupnom automobilskom tržištu popeo gotovo na 25 posto. Od tri milijuna prodanih vozila, njih 1,84 milijuna bili su isključivo električni automobili koji su zauzeli 16 posto tržišta, dok je broj prodanih plug-in hibrida dosegao 1,17 milijuna, što predstavlja osam posto tržišta. Od najprodavanijih 20 vozila ove kategorije, samo su četiri modela plug-in hibridi, dok su ostali električni modeli.

  Rivian Rezultati istraživanja iznenadili: Vozači obožavaju ovaj brend, a za njega možda nikada niste čuli

S najviše prodanih električnih automobila na Starom Kontinentu može se pohvaliti, naravno, Tesla. Njezini automobili zauzeli su prva dva mjesta na popisu - Model Y prodan je u više od 255 tisuća komada, dok je prodaja Modela 3 premašila 100 tisuća. Treći najprodavaniji električni automobil na tržištu Europe, prema podacima objavljenima na stranici Inside Evs jest Volkswagenov ID.4 s 83 tisuće prodanih komada, a nakon njega slijedi Škoda Enyaq iV, koja je prodana u nešto manje od 80 tisuća primjeraka.

Što se prosinca tiče, tu je situacija puno lošija. U posljednjem mjesecu prošle godine prodano je manje od 300 tisuća električnih vozila i plug-in hibrida, što je velik pad u odnosu na prosinac 2022., kada ih je prodano gotovo 415 tisuća. Razlog za to ipak nije u nagloj smanjenoj potražnji za takvim tipom automobila (pad prodaje e-vozila iznosi 25 posto, a plug-in hibrida čak 36 posto), već što su u nekim državama poput Njemačke poticaji i subvencije za električnim vozilima vrijedili do kraja 2022., pa su mnogi požurili i iskoristili mogućnost poticaja. S 25 tisuća prodanih komada, Teslin Model Y predvodio je to tržište i u prosincu, a na drugom mjestu očekivano je bio Model 3 s 13.152 prodana modela. Iznenađenje se nalazi na trećem mjestu na kojem se, s nešto više od 9 tisuća prodanih automobila, smjestio kineski model MG 4.

Tesla Model Y Musk očekuje pad prodaje električnih automobila i upozorava na opasnost kineske konkurencije

Ova bi godina na europskom tržištu električnih automobila trebala biti prilično zanimljiva. Može se očekivati da će Tesla zadržati prve dvije pozicije, iako se razlika između Modela 3 i konkurencije sve više smanjuje te bi tom vozilu mogli zaprijetiti modeli poput ID.4 i Enyaq iV, a svakako treba spomenuti i sve veću popularnost kineskih kompanija koje, osim na domaćem tržištu, imaju velike ambicije i izvan granica Kine.

Također, bit će zanimljivo vidjeti koliko će rasti potražnja za električnim vozilima jer u posljednje vrijeme sve je više signala kako se interes za takvim tipom vozila, barem u Europi, ipak smanjuje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti