Budućnost je odavno stigla: Hoće li nas zamijeniti pametni sustavi bez kojih teško možemo zamisliti život?

Bez umjetne inteligencije danas teško možemo zamisliti život, zabavu ili poslovanje. Hoće li nas ti pametni sustavi zamijeniti, pitali smo jednog od vodećih svjetskih stručnjaka.

Vjekoslav Đaić | 31.01.2019. / 20:40

31.01.2019.
Umjetna inteligencija (Foto: Dnevnik.hr) (Foto: DNEVNIK.hr)

Vaše trenutačne zdravstvene podatke, krvni tlak, visinu, težinu, dobit ćete za nekoliko sekundi.

Ne radi se o stroju iz budućnosti, već o sadašnjosti zvanoj umjetna inteligencija. Umjetna je inteligencija učenje softwera, sustava, strojeva sposobnostima za koje biste rekli da trebaju ljudsku inteligenciju, objašnjava dr. Ulli Waltinger, direktor Siemensova laboratorija za umjetnu inteligenciju.

Roboti, kaže Uli Waltinger, samo su mali dio onoga što već sada čini našu svakodnevicu.

Sigurno imate budilicu koja vas budi kad niste u fazi dubokog sna, tzv. REM fazi. Onda možda odete u kuhinju i kažete: 'Alexa, sviraj Justina Biebera', kaže Waltinger.

Navigacija vam izračuna koliko je vremena potrebno do posla, a uskoro nećete morati ni voziti jer će automobil sve odraditi umjesto vas. Hoće li nas i zamijeniti?

Strah u očima potaknut je filmovima, kinom, nejasnoćama ili neznanjem. Sve što ne znamo, možemo reći kao mi u Njemačkoj – što ne znam, ne treba mi. Ako te sustave učinite transparentnima, što su, kako rade, imat ćete jasnu sliku da nećete biti zamijenjeni. Uopće, ističe Waltinger. Ali će vam, kaže, olakšati i pomoći i u životu i u poslovanju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti