Europsko-kineski trgovinski rat najviše bi mogao naškoditi onima koje je trebao zaštititi

Europska komisija škodi europskim tvrtkama i europskim interesima, ustvrdio je šef BMW-a Oliver Zipse.

Hina | 25.06.2024. / 08:24

Kupovina automobila, ilustracija (Foto: Getty Images)

Odgovor Pekinga na dodatne carine EU-a na uvoz električnih automobila iz Kine najviše bi naškodio proizvođačima automobila u Njemačkoj a najteži udarac pretrpio bi Porsche, utvrdili su analitičari.

EK je objavio da bi od početka srpnja mogao uvesti preliminarne dodatne carine na uvoz električnih automobila na baterije iz Kine, u rasponu od 17 do 38 posto, zbog "nepoštenih subvencija" proizvođačima. Dodali su ipak da su stupili u kontakt s kineskim vlastima kako bi razmotrili moguća rješenja, u skladu s propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO). 

Kineski električni automobili Kineske autokompanije traže odgovor na europsku prijetnju carinama

Kineski proizvođači automobila pozvali su pak Peking da odgovori podizanjem carina na uvoz automobila na benzinski pogon iz EU-a, izvijestio je kineski list Global Times. 

Na sastanku iza zatvorenih vrata na kojem su sudjelovale i europske automobilske tvrtke, kineska automobilska industrija "pozvala je vladu da usvoji odlučne protumjere (i) predložila da se pozitivno razmotri podizanje privremenih carina na benzinske automobile s motorima velike zapremine", izvijestio je Global Times.

Sastanak je organiziralo kinesko ministarstvo trgovine, a sudionici su uključivali kineske tvrtke SAIC i BYD, te njemačke BMW, Volkswagen i Porsche, izjavila su dva izravno upućena izvora.

Glavni stručnjak Kineskog centra za automobilsku tehnologiju i istraživanje (CATARC) i zamjenik direktora Kineskog istraživačkog centra za automobilsku strategiju i politiku Liu Bin izjavio je krajem svibnja za Global Times da bi Peking trebao podići carine na benzinske limuzine i sportske terence s motorima obujma većeg od 2,5 litara s 15 na 25 posto.

Porsche u škripcu

Europska komisija škodi europskim tvrtkama i europskim interesima, ustvrdio je šef BMW-a Oliver Zipse sredinom lipnja.

Kineski električni automobili Šef BMW-a upozorava: EK najavom carina na kineske automobile škodi europskim interesima

BMW u Kini s partnerima proizvodi električni SUV BMW iX3 i električni Mini Cooper koje prodaje na tržištu Europske unije. U matičnoj Njemačkoj proizvode pak modele 4, 6, 7, i7 i 8 koje izvoze u Kinu. 

To znači da bi se kompanija između čekića i nakovnja budući da bi njezini automobili podlijegali carinama i u EU i u Kini. Kina čini gotovo trećinu BMW-ove prodaje, prema godišnjem izvješću

Kineske carine najteže bi pogodile njemačke proizvođače koji su lani, prema podacima o trgovini, gotovo trećinu vozila prodali upravo na najvećem svjetskom tržištu. Većinu prodanih vozila proizveli su u kineskim pogonima, ali brojne luksuzne modele modele još uvijek proizvode u Njemačkoj.

Najviše problema s kineskim carinama imao bi Porsche, u većinskom vlasništvu Volkswagena, budući da automobile uglavnom proizvodi u Njemačkoj i izvozi ih u Kinu koja čini četvrtinu njegove globalne prodaje.

Wang Chuanfu Šef BYD-a objasnio situaciju na tržištu automobila: Kinezi su jaki, a zapad je u strahu

Kompanija je lani kupcima u Kini isporučila 79.283 automobila, za 15 posto manje nego u 2022. U prvom kvartalu ove godine prodaja mu je pala za 24 posto, dijelom i zbog posustale potrošnje u azijskom divu.

Ambicije pod upitnikom

Volkswagen bi pak najmanje stradao ako Peking odluči uvesti carine budući da u Kini prodaje samo 2,5 posto automobila proizvedenih u njemačkim pogonima, pokazuje godišnje izvješće.

No, kompanija želi sačuvati pa i povećati 14,5-postotni udio u kineskom tržištu, na 15 posto, pa bi joj mogao naškoditi eventualni bojkot kineskih kupaca.

Kineski ogranak Volkswagen Grupe, uključujući Porsche, i tvrtke koje su osnovali s kineskim proizvođačima prodali su lani u Kini više od 3,2 milijuna automobila, a njih 3,06 milijuna proizvedeno je u kineskim tvornicama.

Wang Chuanfu Kineski Elon Musk planira pokoriti Europu s jeftinim električnim vozilima

VW-ov luksuzni brend Audi izvozi pak nešto više od osam posto automobila koje prodaje u Kini.

Mercedes-Benzu Kina je najveće tržište, s udjelom u prodaji od oko 30 posto i prodanih nešto više od 737 tisuća vozila u 2023. Nešto više od 80 posto automobila prodanih u Kini proizvedeno je u kineskim pogonima, a ostatak stiže iz inozemstva.

Švedski proizvođač automobila Volvo Cars, u većinskom vlasništvu kineskog Geelyja, veliku većinu vozila prodanih u Kini proizvodi u kineskim pogonima, s udjelom izvoza od samo oko četiri posto.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti