SAD traži od Japana i Nizozemske još strožu zabranu izvoza opreme za čipove u Kinu

Trenutno je na popisu pet imena, uključujući SMIC, najvećeg kineskog proizvođača čipova.

Hina | 19.06.2024. / 15:28

Proizvodnja čipova, ilustracija (Foto: Getty Images)

Dužnosnik američkog ministarstva trgovine sprema se nakon Nizozemske posjetiti Japan kako bi potaknuo saveznike da dodatno ograniče izvoz opreme za proizvodnju čipova u Kinu, rekao je izvor.

SAD je 2022. domaćim proizvođačima poput Nvidije i Lam Researcha ograničio izvoz čipova i strojeva za njihovu proizvodnju u Kinu, uz obrazloženje da zbog dvojne namjene predstavljaju moguću prijetnju za nacionalnu sigurnost.

Proizvodnja čipova, ilustracija Amerikanci šire pritisak na Kinu: S Nizozemcima dogovaraju zabranu izvoza ključnog dijela proizvodnje čipova

Washington je odlučio mobilizirati i saveznike i Japan je prošlog srpnja također ograničio izvoz skupine strojeva za proizvodnju čipova u Kinu. Glavni su japanski proizvođači Nikon i Tokyo Electron.

Nizozemska je pak na poticaj SAD-a zabranila izvoz najsuvremenijih DUV strojeva koje proizvodi ASML, najveći proizvođač u svijetu. Washington je od Den Haaga zatražio da zabrani i servisiranje strojeva, istaknuvši da ASML-ovi strojevi koriste i američke dijelove i komponente.

Washington sada pregovara sa saveznicima o uvrštenju na popis još 11 kineskih tvornica, rekao u srijedu izvor za Reuters. Trenutno je na popisu pet imena, uključujući SMIC, najvećeg kineskog proizvođača čipova, dodao je.

Dužnosnik američkog ministarstva trgovine zadužen za izvoznu politiku Alan Estevez ponovo će pokušati proširiti prošlogodišnji sporazum s Japanom i Nizozemskom o zabrani izvoza strojeva u Kinu. 

SAD kaže da želi kontrolirati još širu skupinu opreme za proizvodnju čipova, rekao je izvor.

Huawei SAD Intelu i Qualcommu opozvao licence za prodaju čipova Huaweiju

Glasnogovornik američkog ministarstva trgovine odbio je komentirati navode izvora. Glasnogovornik nizozemskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je da je u ponedjeljak održan sastanak u sklopu tekućih američko-nizozemskih razgovora o izvoznoj politici i sigurnosti.

Nizozemska je "uvijek u kontinuiranom kontaktu sa saveznicima", rekao je.

Američki dužnosnici posjetili su u travnju Nizozemsku kako bi ishodili zabranu servisiranja određenih ASML-ovih strojeva u Kini. Američke kompanije ne smiju servisirati opremu u kineskim tvornicama.

ASML-ovi ugovori o servisiranju još su uvijek na snazi, rekao je izvor, objašnjavajući da ih nizozemska vlada ne može poništiti.

Nizozemska kompanija objavila je u travnju da očekuje da će moći servisirati strojeve koje je prodala Kini, unatoč tome što ne smije koristiti rezervne dijelove iz SAD-a. U srijedu nisu komentirali informaciju izvora o proširivanju popisa.

Kineski vojnik TSMC odbacio prijedlog za slučaj da dođe do velikog rata s Kinom: To je nemoguće!

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu nije odmah odgovorilo na upit Reutersa da komentira američku inicijativu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti