SAD Intelu i Qualcommu opozvao licence za prodaju čipova Huaweiju

Usred sve većeg pritiska, SAD je opozvao licence Intelu i Qualcommu za isporuku čipova Huaweiju. Kritičari kineskog diva zadovoljni su takvom odlukom.

Branimir Vorša | 08.05.2024. / 15:36

Huawei
Huawei (Foto: Afp)

Usred sve većeg pritiska, SAD je opozvao licence koje su tvrtkama poput Intela i Qualcomma dopuštale isporuku čipova Huaweiju, kako su izvijestili američki izvori upoznati s tim pitanjem, prenosi agencija Reuters. Neke su tvrtke u utorak obaviještene o trenutnom opozivu svojih licenci, iako američko Ministarstvo trgovine nije navelo subjekte na koje se to odnosi.

Samsung SAD odobrio izdašnu potporu Samsungu za širenje tvornice čipova u Teksasu

Intel je odbio komentirati, dok Qualcomm i Huawei zasad nisu odgovorili na zahtjeve za komentar iz medija, piše Reuters. Navedeni potez uslijedio je nakon Huaweijevog nedavnog lansiranja prijenosnog računala s AI značajkama, MateBook X Pro, koje koristi Intelov novi procesor Core Ultra 9, što je izazvalo zabrinutost među američkim republikanskim zakonodavcima u vezi s odobrenjem SAD-a za takvu prodaju.

Povukli smo određene licence za izvoz Huaweiju, priopćilo je Ministarstvo trgovine, suzdržavši se od otkrivanja više detalja. Odluka je u skladu s pritiskom republikanskih kritičara Kine u Kongresu za strožim mjerama protiv Huaweija.

Republikanska kongresnica Elise Stefanik ustvrdila je da će opoziv licenci ojačati nacionalnu sigurnost, zaštititi američke inovacije i ograničiti tehnološki napredak Kine. Opoziv bi mogao negativno utjecati na Huawei, koji se uvelike oslanja na Intelove čipove za svoja prijenosna računala, a mogao bi utjecati i na američke dobavljače koji posluju s Intelom.

Nadalje, Intel se suočava sa smanjenom potražnjom za svojim konvencionalnim podatkovnim centrima i računalnim čipovima, doživjevši gubitak od 11 milijardi dolara prošlog mjeseca na burzi zbog projekcija prihoda koje su bile niže od očekivanih. Huawei, koji je 2019. godine stavljen na američku crnu listu zbog zabrinutosti oko špijunaže, mora imati posebne licence za trgovinu sa svojim dobavljačima.

Digitalne tehnologije u EU Kineski poluvodiči i zelena tehnologija pod povećalom EU-a

Unatoč ograničenjima, dobavljači Huaweia primili su značajne licence, uključujući onu koja Intelu dopušta isporuku središnjih procesora za Huawei prijenosna računala od 2020. godine. Qualcomm, koji je dobio licencu 2020. godine, nastavlja isporučivati starije 4G čipove za mobitele, ali ne predviđa daljnje prihode od čipova iz Huaweija izvan ove godine.

Kritičari tvrde da su takve licence pridonijele ponovnom usponu Huaweija, što je vidljivo u porastu prodaje Huaweijevih pametnih telefona za 64 posto u prvih šest tjedana 2024. godine, koji je djelomično potaknut novim mobitelima koje pokreće čip kineskog proizvođača čipova SMIC. Uz to, Huaweijevo poslovanje s komponentama za pametne automobile doživjelo je najbrži rast prihoda u četiri godine, što je isto tako pridonijelo oporavku tvrtke.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti