Cjepivo za južnoafričku varijantu koronavirusa spremno za kliničko ispitivanje, iz Moderne poručuju: "Proizvest ćemo onoliko modifikacija koliko bude potrebno"

U našoj borbi s COVID-19 moramo biti budni i proaktivni u vezi s novim sojevima SARS-CoV-2 koji se javljaju, dodao je Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne.

Hina | 25.02.2021. / 08:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka biotehnološka kompanija Moderna priopćila je u srijedu da je izmijenjena inačica njezina cjepiva proizvedena namjenski za južnoafrički soj koronavirusa, spremna da se ispita na ljudima u okviru kliničkog ispitivanja.

Moderna je doze svog specifičnog kandidata za cjepivo protiv soja (...) koji je prvo otkriven u Južnoafričkoj Republici poslala američkim Nacionalnim zdravstvenim institutima (NIH) na kliničko ispitivanje, kaže tvrtka u priopćenju.

U našoj borbi s COVID-19 moramo biti budni i proaktivni u vezi s novim sojevima SARS-CoV-2 koji se javljaju, dodao je Stephane Bancel, izvršni direktor Moderne.

Moderna se obvezuje da će proizvoditi onoliko modifikacija našeg cjepiva koliko bude potrebno sve dok pandemija ne bude pod kontrolom, rekao je.

Američka agencija za lijekove priopćila je u ponedjeljak da proizvođači neće morati ponovo prolaziti dug proces kliničkog ispitivanja modificiranih inačica njihova već odobrenog cjepiva, nego tek manje stroge testove, što bi trebalo uvelike ubrzati njihovo stavljanje na tržište ako rezultati budu uvjerljivi.

To je primjerice svake godine slučaj s modificiranim inačicama cjepiva za gripu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti