Crveni Božić: Fotografije satelita otkrile su nevjerojatne oblike anđela i srca na površini Marsa

Fotografije koje je snimio jedan satelit Europske svemirske agencije otkrile su nam vrlo poznate oblike.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.12.2020. / 13:32

Galerija

Božićni duh i raspoloženje osjeća se i na drugim planetima, točnije na - Marsu. Tako možemo opisati fotografije koje su snimili sateliti Europske svemirske agencije, a koje prikazuju oblik anđela i srca koji se mogu prepoznati na površini južnog pola Crvenog planeta. Oblici su nastali, naglašavaju iz ESA-e, zahvaljujući geološkim značajkama koje su jedinstvene za polarno područje planeta.

SpotMini (Foto: Boston Dynamics) Kad već ne mogu ljudi, NASA bi na Mars poslala sljedeću najbolju stvar

Za prilično vjeran prikaz anđela s raširenim krilima i aureolom zaslužni su “oblici i kompozicije” obližnjih pješčanih polja koja su bogata tamnim i kamenim mineralima poput piroksena i olivina. Ono što se čini kao ruka anđela vjerojatno je velika sublimacijska jama nastala pretvaranjem leda u plin. Taj proces u kojem nastaju udubine na površini planeta često pri promjeni godišnjih doba nije jedinstven za Mars te su sublimacijske jame otkrivene i na drugim planetima Sunčevog sustava, poput Plutona.

Glava i aureola marsovskog anđela također imaju svoju zanimljivu povijest i nastali su nakon udara svemirskog tijela koji je uzrokovalo nastanak kratera, ali i brojne slojevite naslage na površini. Za oblik srca koji se nalazi pored anđeoskog oblika zaslužni su odroni, odnosno niz litica i strmih padina nastalih erozijom, a koji su odvojeni od dina koje se nalaze ispod.

Ovo, naravno, nije prvi put da se na površini Crvenog planeta očitavaju nekakvi poznati oblici. Dovoljno se samo sjetiti “lica” s Marsa koje je u sedamdesetima potaknulo teorije zavjere, objavili su na Daily Mailu, a u posljednje vrijeme na nama susjednom planetu primijećeni su oblici koji podsjećaju na kupole.

Slika nije dostupna Musk za dvije-tri godine planira na put u svemir, a otkrio je kada bi ljudi mogli osvojiti Mars

Fotografije oblika anđela i srca sigurno donose malo pozitive i dobrog raspoloženja uoči blagdana u vrijeme dok smo izloženi brojnim negativnim vijestima o koronavirusu koji je obilježio ovu neobičnu i prilično nevjerojatnu godinu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti