Crveni križ: Kibernetički napadi ugrožavaju ljudske živote, zaustavite ih!

Otkako je počela pandemija koronavirusa, broj kibernetičkih napada usmjerenih na medicinske i istraživačke ustanove naglo je porastao.

Hina | 26.05.2020. / 08:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Međunarodni Crveni križ pozvao je, pismom objavljenim u utorak, na prekid kibernetičkih napada na zdravstvene i istraživačke institucije tijekom pandemije koronavirusa.

Takvi napadi ugrožavaju ljudske živote i vlade moraju odmah poduzeti "odlučne" mjere, stoji u pismu koje je potpisala skupina političara i poduzetnika.

Slika nije dostupna Australija zabrinuta zbog kibernetičkih napada na bolnice i šire zdravstvo

Haker, ilustracija Europol upozorava: Kibernetički kriminalci ne miruju, koriste krizu s koronavirusom kako bi vam što više naštetili

Nadamo se da će vlade svijeta poduzeti mjere i afirmirati svoju predanost međunarodnim pravilima koja zabranjuju takva djelovanja, poručio je u pismu Peter Maurer, predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Predsjednik Microsofta Brad Smith i bivša državna tajnica SAD-a Madeleine Albright nalaze se među 42 potpisnika pisma koje je inicirala nevladina organizacija CyberPeace Institute, čija je misija spriječiti zlouporabu interneta.

Prije mjesec dana češke su vlasti objavile da je digitalno napadnut češki zdravstveni sustav, na što je oštro odgovorio američki državni tajnik Mike Pompeo.

On je u priopćenju napad nazvao "krajnje neodgovornim i opasnim" te dodao da bi počinitelji trebali "očekivati posljedice".

Slika nije dostupna Microsoft objavio: Nema zemlje koja tijekom pandemije koronavirusa nije bila izložena kibernetičkom napadu

Hakeri (Foto: Thinkstock) Hakeri napadaju kompanije koje istražuju koronavirus

Za sada nije otkriveno tko je odgovoran za napad.

U proteklim su mjesecima hakeri napadali bolnice, pri čemu su često ucjenjivali bolnice ukradenim podacima.

Sofisticiranije hakerske grupe, poput onih koje su povezane s vladama, također su napadale istraživačke centre kako bi dobili vrijedne podatke o liječenju COVID-19.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti