Dijelovi SAD-a svjedoče neobično krvavocrvenom suncu, stručnjaci otkrivaju zbog čega se to događa

Stanovnici New Yorka, New Jerseyja, Chicaga, Illinoisa i Iowe samo su neki od onih koji su svjedočili suncu neobično krvavocrvene boje, koja je nastala zbog dima koji filtrira kraće valne duljine svjetlosti, dopuštajući da svijetle samo crvene i narančaste valne duljine.

Branimir Vorša | 23.05.2023. / 11:15

Crveno sunce u SAD-u
Crveno sunce u SAD-u (Foto: Afp)

Dijelovi SAD-a proteklog su tjedna svjedočili neobično jarko crvenom suncu i dok je takvo sunce bilo prilika za lijepe fotografije, razlog zbog kojeg se njegova boja promijenila puno je manje ugodan.

Sunce je promijenilo boju na nebu zbog 84 požara koji su gorjeli u dijelovima Kanade i koji će trajati još najmanje nekoliko dana. Dim tih nemilosrdnih požara putovao je i do 3200 kilometara, stvarajući maglovit filter preko sunca, zbog čega je ono izgledalo crvene boje.

Sunce Astronomi dokučili kako mogu proučavati unutrašnjost Sunca, što je dosad bilo praktički nemoguće

Stanovnici New Yorka, New Jerseyja, Chicaga, Illinoisa i Iowe samo su neki od onih koji su svjedočili suncu neobično krvavocrvene boje, koja je nastala zbog dima koji filtrira kraće valne duljine svjetlosti, dopuštajući da svijetle samo crvene i narančaste valne duljine. I samo sunce bilo je slabijeg intenziteta zbog gustog dima koji se proširio iz Kanade.

Vrlo nezdrav zrak

Meteorolozi pojašnjavaju da se čestice dima prenose preko SAD-a vjetrom koji puše u sjeveroistočna područja, uzrokujući i lošu kvalitetu zraka. Satelitska slika koju je podijelila američka Nacionalna meteorološka služba NWS pokazuje dim koji teče sjevernim dijelom SAD-a i prekriva istočne države zagađenjem.

NWS je kvalitetu zraka u Montani ocijenio vrlo nezdravom i savjetovao je ljudima da ostanu u kućama ako je moguće. Ista vrsta upozorenja izdana je za istočni Colorado. Odjel za kvalitetu okoliša Ute također je upozorio da će kvaliteta zraka ostati nezdrava za osjetljive skupine do početka tekućeg tjedna.

Požari progutali gotovo milijun hektara šume u Kanadi

Sunce Znanstvenici na tragu rješavanja jednog od čudnih Sunčevih fenomena

U šumskim požarima izgorjelo je gotovo milijun hektara u zapadnoj Kanadi, uglavnom u sjeverozapadnoj provinciji Alberti. Više od 30.000 ljudi već je napustilo područje kako bi izbjeglo požare. Ti požari su izbili jer je Kanada doživjela neobično suho proljeće u kombinaciji s toplinskim valom.

Vlasti Alberte nadaju se da će niže temperature i pljuskovi predviđeni za idući tjedan pomoći vatrogascima u borbi s požarima u naftom bogatoj kanadskoj pokrajini, iako bi oluje mogle zakomplicirati napore. Samo od početka ove godine vatrogasne službe Alberte reagirale su na 496 šumskih požara, koji su zahvatili više od dva milijuna hektara šuma.

Crveno sunce ipak bi trebalo potrajati još nekoliko dana, dok se dim ne raščisti.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti