Diskretne, pametne i prate vaše zdravlje: Ovo je novi modni i zdravstveni nosivi gadget

Planiraju u budućnosti razviti dodatne senzore koji bi pratili rad srca i aktivnost tijekom dana.

Martina Čizmić | 13.02.2024. / 11:36

Pametne naušnice (Foto: Raymond Smith/University of Washington)

Pametni nosivi uređaji više nisu nikakva novost. Od fitnes-narukvica, pametnih satova do pametnih prstena i naočala za proširenu stvarnost. Gotovo da ne postoji više prostora za neke nove i inventivne uređaje.

No na Sveučilištu Washington razvili su novi pametni uređaj koji će pratiti zdravstveno stanje korisnika. Radi se o termalnim naušnicama koje stalno prate temperaturu ušne resice korisnika i tako prate njegovo zdravstveno stanje. U studiji koju su proveli te termalne naušnice imale su bolje rezultate od pametnog sata u detekciji temperature kože, a također su pokazale da mogu pratiti razinu stresa, vježbanja, pa čak i detektirati ovulaciju u žena.

Huawei FreeClip bežične slušalice Izgledaju kao naušnice, ali to nisu: Huawei oduševio novim dizajnom dobro poznatog proizvoda

Prototip tih pametnih naušnica velik je poput spojnice za papir i ima bateriju koja može izdržati čak 28 dana. Za uho se pričvršćuje pomoću magnetića koji u sebi ima senzor temperature, dok drugi senzor stoji oko dva centimetra ispod uha i bilježi temperaturu okoline. Znanstvenici koji su radili na razvoju tih pametnih naušnica zamislili su da se taj dio koji visi može dodatno personalizirati pomoću dodataka napravljenih od plastike ili dragog kamenja.

Svoje su rezultate istraživači objavili u časopisu Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies.

Pametne naušnice (Foto: Raymond Smith/University of Washington)

Nosim pametni sat kako bih pratila svoje zdravlje, ali sam primijetila da puno ljudi smatra pametne satove nezgrapnima i neudobnima za nošenje, rekla je suautorica projekta Qiuyue (Shirley) Xue. Volim nositi naušnice pa sam počela razmišljati o tome kakve podatke možemo dobiti od uha. Otkrili smo da je mjerenje temperature pomoću ušne resice puno preciznije u odnosu na mjerenje na ruci. Također nam daje mogućnost da dio senzora visi ispod uha i bilježi temperaturu okoline.

No stvaranje nosivog uređaja toliko malog da se može nositi kao naušnice pokazalo se prilično izazovnim. Trebalo je napraviti senzore i bateriju koji će obavljati svoj posao, a opet biti dovoljno mali da ih se može nositi na uhu.

Tim se stoga fokusirao na stvaranje baterije koja će biti izuzetno izdržljiva, a istovremeno dovoljno mala da uz nju mogu postaviti i čip za Bluetooth te dva senzora za temperaturu i antenu. Umjesto da se pametne naušnice spajaju s pametnim telefonom preko Bluetootha, one koriste tek povremeno spajanje kako bi poslale podatke i nakon toga prelaze u način rada za štednju energije.

Prilikom razvoja pametnih naušnica otkrili su kako se zapravo nije proučavalo korištenje mjerenja temperature na ušnoj resici. Stoga su proučavali kako bi se takvo mjerenje temperature moglo koristiti u medicini. Naime, kontinuirano praćenje temperature moglo bi liječnicima pomoći da lakše procijene kako pojedini lijekovi djeluju na pacijenta.

Vježbanje s pametnim satom, ilustracija Istraživanje pokazalo koliko nosivi uređaji pozitivno mogu utjecati na naše zdravlje

Dok je temperatura samog tijela obično stabilna, temperatura na ušnoj resici varira. Upravo su tu činjenicu iskoristili znanstvenici Sveučilišta Washington i u maloj studiji pokazali kako njihove pametne naušnice mogu detektirati promjene u temperaturi tijela tijekom jela, vježbanja ili stresa.

Planiraju u budućnosti razviti dodatne senzore koji bi pratili rad srca i aktivnost tijekom dana, a žele razviti i alternativni način napajanja baterije - primjerice putem kinetičke energije.

U konačnici, voljela bih razviti nakit za praćenje zdravstvenog stanja. Naušnice bi mogle pratiti aktivnost i zdravlje, a ogrlica rad srca kako bi dobili konkretnije podatke, istaknula je Xue.

Izvor: University of Washington

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti