Djeca kao influenceri? Neki roditelji to podržavaju, a ovo je jedan od razloga zašto morate čuvati svoje najdraže od tog svijeta

Djeci je mjesto u parkovima i na igralištima s vršnjacima, a ne ispred ekrana gdje su izloženi svakakvim pogledima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.06.2024. / 12:27

Muškarac gleda tablet (Foto: Getty Images)

Iako stručnjaci za sigurnost neumorno ponavljaju i upozoravaju na opasnosti koje djeci prijete na internetu te da bi se roditelji trebali suzdržavati od konstantnog objavljivanja fotografija svojih najdražih na društvenim mrežama te da djeci treba kontrolirati korištenje ekrana i interneta, mnogi se na te savjete oglušuju i ignoriraju ih. No postoje i puno opasniji primjeri od objave dječjih fotografija, a to su oni roditelji koji su zaslijepljeni s mogućnosti da njihova djeca postanu influenceri i počnu zarađivati od objava na internetu i društvenim mrežama. Takvih je primjera mnogo, a neki u taj svijet čak guraju i svoje bebe koje ne mogu hodati, niti pričati, no usprkos tome ispred njihovih lica su kamere i roditelji koji ih nagovaraju da naprave nešto zabavno kako bi to objavili na internetu i skupili koji lajk.

Neprimjereni komentari 

Kada djeca odrastaju u takvom svijetu ekrana i u kojem se cijene influenceri koji s cijelim svijetom dijele svoj život, pozivaju na izazove koji često mogu biti opasni, onda i neki osnovnoškolci pokušavaju njih imitirati i postati slavne osobe na internetu. U takvim slučajevima roditelji moraju biti ti koji će, kao odgovorne i razumne osobe, reći veliko i snažno ne, usprkos suzama i neslaganju njihovih najmilijih. Što bi se moglo dogoditi ako svoju djecu podržavate u izboru koji definitivno nije prikladan za njihovu dob te koji nisu svjesni opasnosti koje vrebaju, možemo vidjeti na slučaju jedne djevojčice iz SAD-a, čiji identitet nije objavljen.

Palac dolje Kineski influenceri hvalili su se luksuznim načinom života, a onda je reagirala partija

Iako još nije bila tinejdžerica, njena ju je majka nagovorila da “ispuni svoj san”, otvori profil na Instagramu i postane influencerica. S jedne strane, njena je online karijera od kada je otvorila profil prije tri godine bila uspješna i broj pratitelja premašio je 100 tisuća te je počela dobivati i sponzorske ugovore. Tijekom tog vremena uspjela je uštedjeti 20-ak tisuća dolara, dobila je besplatne stvari, uključujući i neke od velikih dizajnerskih brendova, a čak je dobila i neke poslove kao model.

No sve to dolazi s cijenom. Cijenom na koju većina roditelja nikada ne bi pristala. Naime, čak 92 posto njenih pratitelja su - odrasli muškarci. Oni su do njenog profila došli zahvaljujući algoritmu Instagrama koji je povezao ovu, tada još djevojčicu, s muškarcima s devijantnom seksualnom privlačnošću prema djeci, kako su to opisali na NY Postu. I ne samo to, već je ova sada tinejdžerica pokrenula i posebnu stranicu za superfanove na kojoj je sadržaj potrebno platiti, a za njih je objavljivala posebne fotografije i drugi sadržaj. Oni su ispod fotografija i videa objavljivali “neželjene komentare” kakvi nisu primjereni za djevojčicu koja je tek ušla u svoje tinejdžerske godine, a posebno su nametljivi bili muškarci koji su plaćali pretplatu. Za njih je njena je majka rekla da su vjerojatno najstrašniji od svih.

Edukacija i zdrav razum

Iako bi pomislili da je majka djevojčice pobjesnila na tako nešto i odlučila ugasiti njen profil, njoj tako nešto nije palo na pamet. Ona smatra da, ako želite biti influencer koji će raditi s brendovima i biti plaćeni za to, uspjeh će ovisiti o broju lajkova i komentara pratitelja i drugih korisnika tako da je to, komentirala je, nešto što treba prihvatiti. Ukratko, pomirila se s tim da će stariji muškarci gledati fotografije njena maloljetnog djeteta i pisati neumjesne komentare, samo kako bi od toga zarađivala. Neke najgore komentare i korisnike ipak blokira i briše te joj zabranjuje objavu određene vrstu sadržaja, poput onog u kupaćem kostimu, no njeno ponašanje i u biti iskorištavanje djeteta je prilično skandalozno.

Virtualni influencer, ilustracija Virtualni influenceri postaju sve popularniji: Mogu li zamijeniti stvarne influencere?

Digitalno doba donosi neke nove izazove, s kojima se današnji roditelji nisu susretali u svojem djetinjstvu. Ti izazovi donose i novu vrstu opasnosti, koje neki očigledno nisu svjesni pa je potrebno da se o novim tehnologija i društvenim mrežama educiraju i roditelji i djeca, kako bi bili spremni na brojne zamke i takve opasnosti koje vrebaju na mreži. Pored toga, kako vidimo i na ovom primjeru, ono što roditeljima ponajviše treba je zdrav razum, kojeg nažalost, neki ne primjenjuju kada su u pitanju njihova djeca i njihove aktivnosti na internetu jer su im, čini se, novac i slava važniji od sigurnosti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti