Dječaci se zaigrali s FIFA-om na Nintendu pa roditeljima ispraznili bankovni račun

Kao i u prijašnjim sličnim situacijama, djeca nisu bila svjesna što rade i da troše pravi novac s računa roditelja, koji su saznali za njihovu kupovinu tek kada su im u trgovini odbili mogućnost plaćanja karticama jer više nije bilo novca na računu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.07.2019. / 11:04

Djeca igraju videoigre (Foto: Getty images)

Thomas Carter iz Hampshirea nedavno se šokirao kada je, nakon što u trgovini nije mogao platiti račun karticom, saznao da na bankovnom računu više nema novca. Na početku mu nije bilo jasno o čemu je riječ jer nije imao nikakvih većih troškova te je bio uvjeren da mu je ostalo više od 500 funti, no kada je pogledao transakcije koje su napravljene u posljednje vrijeme, brzo je shvatio gdje treba tražiti krivce za tu neugodnu situaciju.

Dijete s mobitelom (Foto: Getty Images) Preporuke SZO-a roditeljima: Vratite djeci igru, omogućite im kvalitetan san i ugasite mobitele i TV!

Naime, podaci o transakcijama pokazali su da je u kratko vrijeme karticom plaćeno oko 550 funti za kupovinu digitalnog sadržaja u igri FIFA 19 uz koju njegovo četvero djece provodi puno vremena. FIFA-u igraju na Nintendu, a jedna od mogućnosti unutar igre jest kupovina posebnih paketa s igračima, pri čemu korisnici ne znaju kojeg će igrača dobiti, sve dok ne potroše novac i ne obave kupovinu.

Carter je djeci kupio jedan takav paket koji je platio oko 8 funti, a dok je on kupovao, njegovi su mališani zapamtili proceduru pri kupovinu (a račun nije zaštitio jedinstvenim PIN-om), tako da su djeca odlučila kupovati pakete s igračima sve dok ne dobiju Mesija. Argentinskog nogometnog majstora ipak nisu dobili, no zato su svojim ponašanjem naljutili roditelje koji su im na "neodređeno vrijeme" uzeli omiljenu konzolu.

Iako je Thomasu jasno da velika krivnja leži na njemu jer nije poduzeo sve mjere zaštite pri kupovini digitalnog sadržaja, a imao je i peh što nije dobivao informacije o kupovini jer mu je sandučić elektronske pošte bio pun, kontaktirao je s Nintendom i kompanija mu je vratila novac, izbrisavši pritom sadržaj, odnosno igrače koje su njegova djeca kupila. Što se dječaka tiče, jako im je žao i neugodno zbog cijele situacije, a kao i brojna djeca prije njih koja su roditeljima ispraznila račune, ni oni nisu bili svjesni toga što rade i da zapravo za virtualnu kupovinu troše stvaran novac.

PUBG "Djeca su postala ovisna": Zabranjena jedna od najpopularnijih mobilnih igara

Ovo, dakle, nije ni prvi ni posljednji put da su djeca roditeljima priredila ovakva neugodna iznenađenja potrošivši novac na kupovnu digitalnog sadržaja na konzolama ili mobilnim igrama te je to još jedno upozorenje svim roditeljima da dobro paze na zaštitu računa te da sakriju PIN-ove i lozinke potrebne za kupovinu.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti