Dobre vijesti za korisnike Facebooka i Instagrama: Iz Mete objavili kako ne prijete napuštanjem Europe

Brojni korisnici Facebooka i Instagrama mogu odahnuti jer su iz Mete i službeno objavili kako nemaju nikakve namjere napustiti Europu, no rizici zbog nesigurnosti oko transfera podataka ipak postoje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.02.2022. / 12:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nekoliko dana mrežom su se proširile informacije kako su iz Mete zaprijetili da će, zbog nesigurnosti oko transfera osobnih podataka između EU i SAD-a, možda ugasiti Facebook i Instagram na području Europske unije. S obzirom na to koliko građana EU koristi ove servise, ali i koliko Meta zarađuje od svojih europskih korisnika, taj se scenarij zaista ne čini vjerojatan jer s njim nitko ne bi profitirao.

Slika nije dostupna Prijetnja između redaka: Hoće li Zuckerberg doista ukinuti Facebook i Instagram u Europi?

Za one koji su se ipak uplašili da bi Zuckerberg mogao dignuti sidro iz Europe, iz Mete stiže umirujuća vijest te, očekivano, ne namjeravaju ugasiti svoje servise u Europi. U službenoj objavi kažu kako su informacije koje su brojni mediji prenijeli o njihovoj prijetnji napuštanjem Europe neistinite: Nemamo nikakvu želju povući se iz Europe.

Razlozi koju su doveli do širenja ovih informacija nalaze se u njihovim poslovnim izvještajima koje su, kao kompanija čijim se dionicama javno trguje na burzi, obvezni objavljivati. Među inim, dužni su javnost upozoriti na potencijalne rizike u poslovanju, a kao jedan od rizika nabrojali su i nesigurnost oko mehanizma transfera podataka između EU i SAD-a koja predstavlja prijetnju za pružanjem usluge europskim korisnicima, kao i za njihovo poslovanje u Europi.

Kao i mnoge druge organizacije, tvrtke i servisi, tako i Meta, odnosno Facebook i Instagram ovise o prijenosu podataka između Europske unije i SAD-a, a u objavi za javnost upozorili su kako su i brojne druge kompanije (uključujući i europske) iz različitih industrija izloženi istom riziku oko transfera podataka.

Slika nije dostupna Hoćemo li uskoro plaćati sve društvene mreže? I TikTok testira uvođenje pretplate

Trenutačno čini se kako međunarodni transfer podataka nije njihova najveća briga. Nakon objave posljednjih financijskih rezultata za razdoblje u kojem su, među inim, prvi put zabilježili pad broja korisnika, tržišna vrijednost kompanije u jednom je danu smanjena za čak skoro 240 milijardi dolara. Također, u izvještaju je naglašena i opasnost koja Facebooka i Instagramu prijeti od TikToka.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti