Prijetnja između redaka: Hoće li Zuckerberg doista ukinuti Facebook i Instagram u Europi?

Meta je suptilno zaprijetila Europskoj uniji da bi njezini korisnici mogli ostati bez Facebooka i Instagrama.

Branimir Vorša | 07.02.2022. / 09:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zakopana u Metinom opsežnom godišnjem izvješću za američku Komisiju za vrijednosne papire (SEC), podnesenom u četvrtak, nalazi se iznenađujuće oštra rečenica koja prikazuje scenarij u kojem će tvrtka Meta možda morati u potpunosti ukinuti Instagram i Facebook u Europi.

Američki mediji ovakvu mogućnost vide kao nevjerojatno sretnu okolnost za Europljane, a neki od medija čak pozivaju da se isto dogodi i u SAD-u.

Problem za Metu su europski propisi o podacima koji sprječavaju prijenos podataka Europljana na američke servere. U osnovi, Meta kaže da je mogućnost obrade korisničkih podataka između zemalja ključna za njegovo poslovanje, kako operativno tako i za ciljane oglase.

Mark Zuckerberg Facebook čeka odluku europskog regulatornog tijela koja bi mogla promijeniti sve: "Osjetit će je čitava transatlantska ekonomija"

Europski zakoni namijenjeni zaštiti privatnosti korisnika žele zadržati podatke korisnika u nadležnosti (i na teritoriju) EU-a. Obzirom da Meta nije uspjela postići nove sporazume o dijeljenju podataka, sad Europskoj uniji prijete ukidanjem Facebooka i Instagrama.

Ako nismo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno dijeljenje podataka među našim proizvodima i uslugama, to bi moglo utjecati na našu sposobnost pružanja naših usluga, način na koji pružamo naše usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa, stoji u Metinom priopćenju.

Meta ipak smatra da će moći postići nove sporazume 2022., ali ako to ne učine, ističu "vjerojatno nećemo moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga u Europi, uključujući Facebook i Instagram".

Slika nije dostupna Koje aplikacije prikupljaju i prodaju najviše podataka? Mogli biste se jako iznenaditi

Slika nije dostupna INTERVJU Vedran Vujasinović: Zaštita podataka više nije opcija, već imperativ!

Londonski financijski list CityAM kontaktirao je Metu, kako bi otkrlonili bilo kakvu pogrešnu interpretaciju navedene oštre rečenice i dobili zanimljiv odgovor.

Pozivamo regulatore da usvoje proporcionalan i pragmatičan pristup kako bi minimizirali poremećaje mnogih tisuća tvrtki koje su se, poput Facebooka, u dobroj vjeri oslanjale na te mehanizme za prijenos podataka na siguran i siguran način, rekao je Metin potpredsjednik za globalne odnose Nick Clegg za CityAm.

Mnoge se tvrtke oslanjaju na Facebook i Instagram oglase kako bi se povezale s kupcima i prodale svoje proizvode. Zbog utjecaja koje bi uklanjanje platformi imalo na europska poduzeća, scenarij bez ovih glavnih igrača društvenih medija vjerojatno je malo vjerojatan.

PR Jesu li vaši pametni uređaji stvarno zaštićeni?

Zadatak godišnjeg izvješća SEC-u je izložiti izazove i prilike u financijskim izgledima tvrtke, ali to je isto tako i prikladan način za slanje poruke.

Stoga se za europske zakonodavce scenarij čini kao prijetnja. Pravo pitanje, međutim, glasi koliko ozbiljno Meta i misli to što su napisali u izvješću SEC-u.

Izvor: Mashable

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti