Donald Trump ostaje vjeran Truth Socialu, no pitanje je do kada

Iako bi Trumpov povratak na Twitter mogao značiti katastrofu za Truth Social, Trump bi na Twitteru imao puno veći doseg za širenje svojih ideja i stavova, što će biti od velike važnosti ako se kandidira na predsjedničkim izborima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.11.2022. / 16:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

S Muskovim preuzimanjem Twittera nastupile su velike promjene na toj društvenoj mreži, a tijekom sljedećih tjedana možemo očekivati nove promjene i novitete. Kako je novi šef kompanije kao jedan od prioriteta najavio slobodu govora, to bi značilo kako bi se dio osoba kojima je Twitter ranije pokazao crveni karton, uskoro mogao vratiti na tu mrežu i nastaviti tvitati kao i ranije.

Slika nije dostupna Trump prekinuo šutnju i napokon se oglasio na svojoj društvenoj mreži

Jedan od najiščekivanijih povratnika svakako je Donald Trump. Bivši američki predsjednik koji bi ponovno mogao napasti predsjedničku poziciju, kao odgovor na izbacivanje odlučio je pokrenuti vlastitu društvenu mrežu Truth Social. Iako su njegove ambicije bile velike, “istina” nije postala konkurent Twitteru, već samo još jedna društvena mreža s umjerenim brojem korisnika.

Prema podacima The Washington Posta, broj jedinstvenih mjesečnih korisnika Truth Sociala u rujnu u SAD-u iznosio je manje od 1,7 milijuna, dok je na istom tržištu u isto vrijeme broj korisnika Twittera iznosio više od 184 milijuna. Također, iako Trump na svojoj mreži ima respektabilan broj pratitelja, tih 4 milijuna ne mogu se mjeriti s brojem korisnika koji su pratili njegove tvitove i koji je iznosio čak 88 milijuna.

No kako se otvara mogućnost povratka blokiranih i izbrisanih računa na Twitter, tako se ponovno spominje i Trumpov povratak na tu mrežu, ali čini se kako, barem za sada, ipak neće doći. Iako bi, čini se, Trump to volio.

Naime, analitičari smatraju kako bi povratkom na Twitter Trump zabio nož u leđa Truth Socialu kojeg bi dio korisnika mogao napustiti jer bi sada svog idola mogli pratiti isključivo na Muskovoj mreži. Prema informacijama koje se WP dokopao od izvora bliskih bivšem prvom čovjeku SAD-a, on ne želi kraj za stranicu, odnosno društvenu mrežu koja je toliko povezana s njegovim brendom. To bi se moglo smatrati i njegovim osobnim neuspjehom.

Truth Social Trumpova društvena mreža Truth Social odsad je dostupna i korisnicima Androida

Ali do problema bi moglo doći ako se Trump ponovno kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine. Tada će mu trebati snažan medij na kojem će njegove riječi, odnosno objave imati što dalekosežniji učinak. Truth Social sigurno nije takav medij, no Twitter je potpuno drukčija stvar, pogotovo u SAD-u gdje je iznimno popularan.

U tom slučaju pitanje je hoće li Trump moći odoljeti “zovu Twittera” ili će, razmišljajući što je najbolje za njegove predsjedničke ambicije, prijeći preko svoje istine, vratiti se na Twitter i putem te mreže ponovno širiti svoje ideje i stavove koje bi mu mogle pomoći pri povratku u Bijelu kuću.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti