Dosta vam je šećera i mlijeka u kavi? Probajte crni napitak s ovim sastojkom i gorčina će također nestati

Ako vam se kava ne sviđa slatka ili mliječna, možda se isplati eksperimentirati s prstohvatom soli. Evo zašto je sol u kavi učinkovit "ubojica" gorčine.

Branimir Vorša | 03.05.2023. / 11:24

Djevojka pije kavu
Djevojka pije kavu (Foto: Getty Images)

Neki kavoljupci vole piti kavu bez ičega, a oni koji vole stavljati dodatke u kavu obično se odlučuju za šećer ili mlijeko, ili pak oboje, kako bi ublažili gorčinu tog crnog napitka.

Ipak, postoji jedan neuobičajeni dodatak kavi, za koji većina ne zna, ali koji kruži kao "hak" na društvenim mrežama. Riječ je o dodavanju malog prstohvata soli u kavu umjesto šećera, tako se eliminira gorčina, a istovremeno se ističu ostali okusi koji inače ne dolaze do izražaja.

Znanstvena osnova

Ispijanje sokova, ilustracija Imate dijabetes i ne možete odoljeti zašećerenim napitcima? Probajte ih zamijeniti ovom alternativom

Postoji čak i znanstvena osnova za dodavanje soli u kavu, koja je dobro poznata desetljećima jer je naime natrijev klorid iznimno učinkovit u suzbijanju gorčine u kavi, kao i svim vrstama hrane. Gušeći percepciju gorčine, sol omogućuje drugim okusima, poput slatkoće ili umamija (peti okus koji pojačava sve okuse u jelu), da dođu do izražaja i istinski zablistaju.

Na jeziku postoje različiti receptori koji su osjetljivi na specifične vrste okusa. Receptor soli poznat je kao epitelni natrijev kanal ili ENaC. Receptori gorkog okusa pripadaju obitelji poznatoj kao TAS2R. Istraživanje objavljeno 1995. godine pokazalo je da je sol učinkovita u prikrivanju gorčine. Kada su znanstvenici pomiješali slatke i gorke spojeve, dodavanje soli učinilo je okus mješavine slađim i manje gorkim, no učinak nije dvosmjeran jer gorki spojevi nisu potisnuli okus soli.

Još uvijek nije posve jasno kako suzbijanje okusa funkcionira, ali istraživanje na miševima iz 2013. godine otkrilo je da, dok ENaC ima okus niske razine natrijeva klorida, u visokim koncentracijama sol također pokreće receptore za kiselo i gorko. To je zato što se smatra da ova kombinacija ima neugodan okus, a konzumiranje previše soli odjednom izuzetno je opasno. S druge strane, dodatak malo soli može pomoći.

Gdje se tradicionalno koristi sol u kavi?

Gorčina kave pojavljuje se kada se prži u pripremi za kuhanje. Tim procesom nastaju spojevi koji se nazivaju laktoni klorogenske kiseline i, u tamnijim pečenjima, fenilindani, koji nastaju razgradnjom klorogenske kiseline.

Mjesta diljem svijeta gdje se sol obično dodaje kavi kako bi se poboljšao njezin okus uključuju Vijetnam, gdje se slana kava pojačava kondenziranim mlijekom za ukusan napitak poput karamele. Švedska arktička tradicija kave je dodavanje malo usoljenog mesa ili sira. Čak su i pripadnici američke mornarice pili kavu sa soli tijekom i nakon Drugog svjetskog rata jer njihova oprema za desalinizaciju nije bila posve učinkovita, a otkrili su da sol pomaže kod gorčine.

Kava iz aparata Kofein je povezan sa smanjenom tjelesnom težinom i smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2, ali...

Ako vam se kava ne sviđa slatka ili mliječna, možda se isplati eksperimentirati s prstohvatom soli, posebno u situacijama kada završite sa zagorenom kavom zbog pretjerane ekstrakcije. Budući da nemaju svi isti okus, količina soli koja se dodaje vjerojatno će varirati od osobe do osobe.

S druge strane, ako pokušavate paziti na unos natrija, ne morate se brinuti ni zbog toga jer su klasični dodaci kavi poput šećera i mlijeka također učinkoviti u suzbijanju gorkih okusa.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti