Dubrovački znanstvenici otkrili novu vrstu meduze u Jadranu: Njena ekologija i porijeklo još uvijek su nepoznati

Znanstvenici nagađaju kako je novootkrivena vrsta zapravo pridošlica u Jadran.

Martina Čizmić | 15.02.2022. / 12:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Rade Garić i Mirna Bastistić, opisali su novu vrstu meduze za znanost iz roda Aurelia. Kako je objavljeno na stranicam Sveučiliša u Dubrovniku, nova vrsta je opisana na osnovu jedne jedinke pronađene u Rovinju u ljeto 2020. tijekom boravka znanstvenika u Laboratoriju za evolucijsku ekologiju Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković te je pronalazak nove vrste potvrđen genetičkim metodama.

Vrsta je nazvana Aurelia pseudosolida (Garić i Batistić, 2022.), a pronađena je za vrijeme masovne pojave rebraša Mnemiopsis leidy i meduza vrste Aurelia solida. Istraživanje je objavljeno u časopisu Water , a provedeno je u sklopu projekata SpaTeGen i DiVMAd koje financira Hrvatska zaklada za znanost, čiji je nositelj Institut za more i priobalje.

Kako ističu sa Sveučilišta Dubrovnik, prema pravilima struke, sav materijal na osnovu kojega je opisana nova vrsta se mora pohraniti u prirodoslovnim muzejima kako bi bio dostupan ostalim znanstvenicima za buduća istraživanja, tako da je meduza vrste Aurelia pseudosolida pohranjena u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.

Slika nije dostupna Maleni robot meduza mogao bi spašavati koraljne grebene

Zbog činjenice da Aurelijini polipi mogu biti prenešeni brodovima, za očekivati je da će se sve više želatinoznih vrsta moći pronaći na ključnim mjestima kao što je Sjeverni Jadran, gdje te neautohtone vrste mogu dosegnuti visoke brojeve, što bi omogućilo njihovo otkrivanje, zapisali su znanstvenici u svom radu.

Dodali su kako je ekologija novoopisane vrste, ali i njeno porijeklo još uvijek nepoznati. No, s obzriom na to da se posljednjih godina u Jadranu sve češće bilježe nove vrste organizama, kao posljedica klimatskih promjena, postoji mogućnost da je i ova, novootkrivena vrsta meduze, pridošlica u Jadran. 

Podsjetimo, ovo je već druga nova vrsta meduze opisana u posljednjih deset godina u Jadranu. Tako je 2014. godine opisana vrsta Mawia benovici  koja je nazvana po dr. sc. Adamu Benoviću.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti