DuckDuckGo predstavio alat koji će korisnike Androida zaštititi od praćenja aplikacija

Alat je dostupan unutar aplikacije DuckDuckGo, a sprječava slanje podataka trećim stranama svih aplikacija na Androidu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.11.2021. / 09:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Često se kaže kako nas Google poznaje bolje i od naše rodbine i prijatelja jer, pri pretraživanju interneta putem te tražilice, korisnici pristaju na određene kompromise jer kompanija prati sve što radimo i pretražujemo te sve stranice kojima surfamo. Oni kojima je privatnosti i sigurnost njihovih podataka na prvom mjestu ipak imaju alternativu, a jedna od njih je i DuckDuckGo.

Pretraživanje (Foto: Thinkstock) Rekordan broj pretraživanja na tražilici koja, za razliku od Googlea, ne prikuplja korisničke podatke

Riječ je o tražilici koja je dostupna već više od desetljeća, a njena glavna snaga jest u tome što ne prikuplja nikakve podatke o korisnicima prilikom pretraživanja. Jasno, učinkovitost pretraživanja ne može biti jednaka kao i ona Googleove tražilice, no to je kompromis na koji se treba pristati ako se koristi DuckDuckGo.

Ova je kompanija sada najavila još jedan veliki korak naprijed u zaštiti korisnika i njihove privatnosti, ovog puta na mobilnim uređajima, točnije na Androidima. Nadogradili su svoju aplikaciju namijenjenu korisnicima smartphonea s Googleovim operativnim sustavom s alatom App Tracking Protection, s kojim žele korisnike zaštititi od praćenja aplikacija trećih strana. Sam alat korisnike štiti od svih aplikacija koje su instalirane na telefonu te će, kada se aktivira, prepoznati kada te aplikacije šalju podatke trećim stranama i spriječit će slanje tih podataka.

Slika nije dostupna Kritike zbog špijuniranja korisnika: Pogledajte nevjerojatnu količinu podataka koje Google prikuplja o vama

Također, unutar DuckDuckGo aplikacija moći će se pratiti broj aplikacija i trackera trećih strana koji su blokirani, kao i kome se ti podaci šalju. Alat je trenutačno u beta verziji i još nije dostupan svima, a korisnici se mogu prijaviti na listu čekanja unutar same aplikacije DuckDuckGo na Androidima (unutar opcije privatnost i zaštita od praćenja).

Izvor: ArsTehnica

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti