Žena za koju vjerojatno nikad niste čuli postala je najmlađa milijarderka na svijetu, koja je do svog bogatstva došla vlastitim trudom i zalaganjem, prateći tako stope Stevea Jobsa, Bill Gatesa, Larryja i Sergeya iz Googlea, Marka Zuckerberga i ostalih. 

Holmes je 2003. godine, sa svega 19 godina, osnovala tvrtku Theranos koja ima misiju omogućiti “djelotvorne informacije dostupne svima u vrijeme koje je važno”, drugim riječima Theranos se bavi dijagnosticiranjem odnosno testiranjem krvi, čime polako ali sigurno zamjenjuje usluge koje trenutno nude na tržištu giganti poput Laboratory Corp. of America i Quest Diagnostics. 

“Uvjerenja smo da je pristup dostupnim informacijama o zdravlju u realnom vremenu osnovno ljudsko pravo i osnovno civilno pravo” kaže Holmes. 

Nedavno je kompanija dobila investiciju od 400 milijuna dolara, što diže vrijednost kompanije na 9 milijardi dolara, a s obzirom da Holmes drži preko 50% udjela u kompaniji, njezina neto vrijednost sada iznosi 4.5 milijarde dolara. U kompaniju su uložili Draper Fisher Jurvetson, ATA Ventures i Larry Ellison, šef Oraclea. 

Iako ima dobro financijsko zaleđe, Tehranos je još uvijek mala kompanija sa svega 21 laboratorijem smještenim u Walgreenove klinike, no kako su najavili, stižu i novi laboratoriji. 

Holmes je osnovala kompaniju u Palo Altu s novcem koji je bio namijenjen za njezino fakultetsko obrazovanje koje nikad nije završila. S obzirom da su vrlo fleksibilni, brzi i imaju niske cijene, Theranos želi unaprijediti iskustvo pacijenata, i očito ima puno toga što može promijeniti u zdravstvenoj industriji.

Cijelu priču o mladoj Elizabeth Holmes možete pročitati u podužem članku Forbesa.

Foto Theranos

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju