Europol objavio "zlatna pravila" sigurne kupnje preko interneta

Sačuvajte i slijedite ova zlatna pravila sigurne online-kupovine kako biste uvijek bili sigurni.

Hina | 31.07.2017. / 12:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europol je na svojim internetskim stranicama objavio savjete za sigurnu kupnju preko interneta koji bi trebali pomoći da se smanji broj online-prijevara.

Tzv. zlatna pravila sigurne kupovine preko interneta, koja slijede u nastavku, na svojoj je stranici prenio i hrvatski MUP.

Kupujte od provjerenih izvora: Koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay.

Provjeravajte trajna plaćanja:
Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

Mnogi internet-trgovci od vas će tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju: Dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.

Koristite kreditne kartice pri online-kupovini: Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ako niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novce.

Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen: Potražite ikonu lokota na URL-traci te koristite protokole HTTPS i SSL kada pregledavate internet.

Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše online-kupnje
: Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu. Ako ne kupujete određeni proizvod ili uslugu, nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici.

Kada kupujete preko interneta od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed: Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu.

Nemojte slati novac nikome koga ne poznajete: Ako vam se netko obrati na internetu i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.

Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte.

Izbjegavajte online-kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code).

Nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti: Neke online-trgovine izvan Europe traže da im dostavite kopiju svoje kartice ili putovnice telefaksom kao jamstvo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti