Europskoj komisiji prekipjelo: Pokreće istrage protiv velikih tehnoloških tvrtki zbog nepoštenih tržišnih praksi

Dva tjedna nakon isteka roka za implementaciju novih pravila, EK je pokrenula novu istragu protiv velikih tehnoloških tvrtki.

Martina Čizmić | 25.03.2024. / 15:40

Margrethe Vestager (Foto: Afp)

Apple, Alphabet i Meta, tri najveće tehnološke tvrtke našle su se na udaru Europske komsije zbog svog poslovanja. Kako je priopćeno iz EK, smatra se da navedene tvrtke nisu ispunile odredbe Zakona o digitalnim tržištima.

Ove odluke o pokretanju istrage o neusklađenosti dolaze samo dva tjedna nakon isteka roka za implementaciju i pokazuju da je usklađenost s DMA nešto što shvaćamo vrlo ozbiljno. Naših pet istraga tiče se Alphabeta, Applea i Mete, istaknula je potpredsjednica EK, Margarethe Vestager.

Društvene mreže, ilustracija EU napokon spreman za okršaje s tehnološkim divovima

Dodaju kako će se istrage baviti pravilima koja su Apple i Alphabet nametnuli programerima aplikacija, a koja ih ograničavaju od promicanja usluga izvan njihovog ekosustava. Također, istražit će se i jesu li, promoviranjem vlastitih usluga i servisa, prekršili pravila tržišnog natjecanja.

Iz EK poručuju kako će istraga protiv Alphabeta utvrditi jesu li preferirani rezultati pretraživanja na Googleu, korisnike usmjeravali na Alphabetove usluge, a skrivali konkurentske ponude.

Zanimljivo, pod povećalom će se naći i Appleov prozor za odabir internetskog preglednika. Naime, na Appleovim proizvodima kao zadani preglednik postavljen je Safari.

Osim toga, EK će provjeriti i ispunjava li Apple svoje obaveze iz Zakona o digitalnim tržištima, pogotovo one odredbe koje se odnose na alternetive zadanim uslugama.

App Store Ako na duže vrijeme otputujete iz Europe, nećete moći koristiti neke opcije na iPhoneu

Što se tiče Mete, EK će razmotriti nedavno uveden model "plati ili pristani" koji od korisnika zahtjeva da pristanu na reklame i praćenje njihovih podataka ili plate korištenje bez toga.

Danas smo odlučili istražiti nekoliko problema za koje se sumnja da nisu usklađeni. I dok budemo otkrivali druge probleme, uhvatit ćemo se u koštac i s njima, istaknula je Vestager i dodala kako planiraju istragu završiti u roku od 12 mjeseci.

Ako se utvrde kršenja, Europska komisija može izreći novčanu kaznu u iznosu do deset posto ukupnog svjetskog prometa tvrtke, što može ići i do 20 posto u slučaju ponovljenog kršenja.

Tužba Amerika protiv Applea: Ministarstvo pravosuđa podiglo tužbu zbog monopola na tržištu pametnih telefona

Imamo dužnost: osigurati potpunu usklađenost sa Zakonom o digitalnom tržištu. Učinit ćemo sve što možemo da stvorimo internetski prostor koji je pošten i konkurentan za dobrobit svih potrošača i poduzeća koja posluju na našem jedinstvenom tržištu, dodao je europski povjerenik za unutarnje tržište, Thierry Breton.

Inače, i američko Ministarstvo pravosuđa prošlog je tjedna pokrenulo slučaj protiv Applea zbog zloupotrebe tržišne prakse i monopola. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti