Istraživanje sa Sveučilišta u Coimbri u Portugalu naglašava potencijal kave u produživanju životnog vijeka i zdravlja čovjeka. Tim znanstvenika iz Portugala analizirao je 85 studija koje su uključivale sudionike iz Europe, Amerike, Australije i Azije te je otkrio značajne veze između umjerene konzumacije kave i poboljšanih zdravstvenih ishoda.
Njihova otkrića pokazuju da je konzumacija otprilike triju šalica kave dnevno povezana s prosječnim produljenjem životnog vijeka za 1,84 godine. Redovito konzumiranje kave također je u korelaciji s poboljšanim zdravstvenim vijekom - razdobljem života bez ozbiljnih bolesti.
Velika analiza
Tradicionalne kliničke preporuke povremeno su previđale ulogu kave u zdravom starenju. Naš pregled naglašava ulogu koju redovita, umjerena konzumacija kave može igrati u posredovanju protiv bioloških mehanizama koji se prirodno usporavaju ili otkazuju kako starimo, što izaziva niz potencijalnih zdravstvenih problema i komorbiditeta, kaže neuroznanstvenik Rodrigo Cunha sa Sveučilišta u Coimbri i jedan od autora nove studije.
Novo istraživanje uzelo je u obzir brojne varijable, uključujući vrste kave, demografiju sudionika i trajanje ranijih studija. Iako se pojedinačne dobrobiti razlikuju, širok opseg toga novog istraživanja potvrđuje njegove zaključke. Znanstvenici su ispitivali zdravstvene pokazatelje poput upale i metabolizma uzimajući u obzir čimbenike načina života poput pušenja i konzumiranja alkohola kako bi izolirali učinke kave.
Čini se da je redovita konzumacija kave povezana s očuvanjem funkcija mišićnog, kardiovaskularnog, mentalnog i imunološkog sustava. Čini se i obrnuto povezanom s učestalošću najčešćih bolesti koje pogađaju starije osobe, kao što su kardiovaskularne i respiratorne bolesti, moždani udar, neki oblici raka, dijabetes, demencija, teška depresija ili slabost, pišu autori studije koja je objavljena u časopisu Aging Research Reviews.
Vrijednost rezultata
Iako su obećavale, većina se studija oslanjala na podatke koje su sudionici sami prijavili, a istraživanja je financirao Institut za znanstvene informacije o kavi, uz potporu velikih kompanija kave. Nadalje, rezultati sugeriraju korelaciju, a ne uzročnost.
Znamo da svjetska populacija stari brže nego ikad, zbog čega je sve važnije istražiti prehrambene intervencije koje bi ljudima mogle omogućiti ne samo dulji već i zdraviji život, rekao je na kraju Cunha.
Izvor: Science Alert