Facebook potiho prestaje biti besplatan?

Znači li to da će u budućnosti korisnici, osim svojim podacima, za korištenje Facebooka morati plaćati i novcem?

Martina Čizmić | 27.08.2019. / 16:20

Facebook, ilustracija (Foto: AFP)

Godinama je šef Facebooka Mark Zuckerberg ponavljao kako će korištenje te društvene mreže uvijek biti besplatno za njene korisnike. No, čini se kako je tome došao kraj.

Facebook je potiho promijenio slogan koji je koristio gotovo od svog osnutka. Tako na početno stranici više ne stoji "It's free and will always be" (besplatno je i uvijek će biti), već "It's quick and easy" (brzo i jednostavno).

Naslovnica Facebooka (Foto: Screenshot/Zimo)

Promjena se dogodila početkom kolovoza, a iz Facebooka se još uvijek nisu službeno očitovali o tome.

No, čini se kako promjena slogana zapravo ima veze s načinom na koji Facebook posluje i pravilima Europske unije. Naime, nije tajna da su osnova na kojoj Facebook temelji svoj poslovanje korisnički podaci. Upravo su ti podaci i najvrjedniji dio Facebooka. Iako su iz te društvene mreže u nekoliko navrata ponovili kako su korisnici vlasnici svih objavljenih podataka, isto su tako potvrdili i kako iskorištavaju te podatke kako bi oglašivačima prodali oglašivački prostor.

Odvjetnik Jose Antonio Castillo smatra kako je do promjene slogana došlo upravo zbog korisničkih podataka. Kako je pojasnio za Business Insider, u svibnju je Europski parlament prihvatio direktivu koja po prvi put prepoznaje razmjenu podataka kao oblik plaćanja.

To znači da korisnici svojim podacima "plaćaju" pravo na korištenje društvene platforme. Stoga ona ne može biti reklamirana kao "besplatna".

Uostalom, u "Politici Platforme" Facebook je jasno napisao da "ne garantiramo da će Platforma uvijek biti besplatna".

Znači li to da će u budućnosti korisnici, osim svojim podacima, za korištenje Facebooka morati plaćati i novcem? Za sad nije poznato, ali ne i nas iznenadio da i do toga dođe u budućnosti.

Facebook, ilustracija Europska unija zaprijetila kaznom, pa Facebook priznao: Koristimo korisničke podatke za prodaju oglasa

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti