Facebook se posipao pepelom: Pogriješili smo kad smo blokirali vijesti u Australiji, želimo se pridružiti medijima

Priznajemo, dakako, da je kvalitetno novinarstvo presudno za rad naših kompanija - informirajući i valorizirajući građane i tražeći odgovornost moćnih za njihove postupke, opravdao se Nick Clegg.

Hina | 25.02.2021. / 07:48

Facebook (Foto: AFP)

 Pošto se našao na udaru kritika zbog privremene blokade novinskih napisa u Australiji koja je bila odgovor na zakon po kojemu će digitalni giganti morati plaćati naknadu medijima, Facebook želi ispraviti pogrešku ulažući "najmanje" milijardu dolara u informativne sadržaje u iduće tri godine.

Od 2018. smo uložili 600 milijuna dolara za pomoć medijskoj industriji i planiramo uložiti najmanje milijardu u iduće tri godine, napisao je u srijedu na blogu Nick Clegg, voditelj javnih poslova te društvene mreže.

Ova najava dolazi u času kada vlade diljem svijeta žele nagnati digitalne kompanije da plaćaju za medijske sadržaje koje objavljuju na svojim platformama.

Priznajemo, dakako, da je kvalitetno novinarstvo presudno za rad naših kompanija - informirajući i valorizirajući građane i tražeći odgovornost moćnih za njihove postupke, opravdao se Nick Clegg.

Facebook se više no ikad želi pridružiti medijskim nakladnicima, rekao je Clegg ne navodeći o kakvom je ulaganju riječ.

Obećanje grupacije Marka Zuckerberga dolazi dan nakon završetka njezina nesvakidašnjeg sukoba s australskom vladom zbog nacrta zakona kojim bi se trebali urediti odnosi tradicionalnih medija, zapalih u velike financijske teškoće i mastodonata koji vladaju internetom i ubiru većinu prihoda od oglašavanja.

Pošto je, reagirajući na taj zakon, blokirao objavljivanje poveznica na novinske napise u domaćim i u svjetskim glasilima, vlasnik Instragrama i WhatsAppa se na kraju povukao, postigavši u posljednji tren dogovor s Canberrom o plaćanju naknade medijima za njihove sadržaje objavljene na njegovim platformama.

Clegg je iskoristio najavu ulaganja kako bi se ispričao zbog blokade vijesti u Australiji.

Odluku nismo donijeli olako, rekao je. Morali smo je brzo donijeti prije nego zakon stupi na snagu. Pogriješili smo kada smo je prestrogo primijenili. Time smo nehotice blokirali neke sadržaje. To je, na sreću, brzo ispravljeno, zaključio je.

Dogovor postignut s australskom vladom znači da Facebook i Google - koji su posebno na meti zakonskog nacrta - neće biti kažnjeni ako se s lokalnim medijima dogovore o plaćanju informacija. Dobili su dva mjeseca da se dogovore i izbjegnu obveznu arbitražu.

Tako će australska glasila dobivati milijune dolara od Googlea i od Facebooka. Oni pak neće plaćati više od iznosa o kojima se dogovore s medijima, čime će se izbjeći međunarodni presedan.

Google je već pristao isplatiti "poveće svote" za sadržaje medijske grupacije News Corp. Ruperta Murdocha.

I Kanada razmišlja o sličnim mjerama.

Australski parlament je u međuvremenu u četvrtak prihvatio zakon o obvezi tehnoloških divova da plaćaju medijima za preuzimanje njihovih sadržaja.

Vlada je rekla da će zakon jamčiti medijskim kućama "poštenu naknadu za sadržaj koji stvaraju, što će omogućiti da se održi novinarstvo u javnom interesu Australije".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti