Facebook službeno najavio svoju kriptovalutu, koja bi trebala biti dostupna u cijelom svijetu

Ono što bi sve moglo zanimati, jer ipak je Facebook iza svega, jest koliko će Libra biti povezana s njihovim profilom na društvenoj mreži.

Martina Čizmić | 18.06.2019. / 15:50

Facebook, ilustracija (Foto: AFP)

Nakon mnogo nagađanja i glasina Facebook je i službeno predstavio svoju kriptovalutu koja bi trebala konkurirati već ranije poznatim kriptovalutama poput bitcoina i ethereuma.

"Libra", kako se Facebookova valuta zove, trebala bi osigurati siguran sustav plaćanja temeljen na Bitcoinu, ali za razliku od bitcoina, svoju bi vrijednost temeljila na konkretnim vrijednostima te imala podršku banaka.

Da se Facebook ozbiljno odlučio zagaziti u svijet kriptovaluta, pokazuje i popis partnera koji su se obvezali na suradnju. Tako će u Libri sudjelovati Mastercard, PayPal, Uber i Spotify, koji bi trebali osigurati da kriptovaluta bude sigurna i pouzdana.

Osim kriptovalute, koja bi se na tržištu trebala pojaviti do kraja ove godine, Facebook je najavio i lansiranje kripto novčanika Calibra, koji bi trebao služiti za pohranjivanje kriptovalute Libra. Kako su pojasnili u službenoj objavi, Calibra bi trebao biti dostupan kroz Facebook Messenger, WhatsApp i kao samostalna aplikacija 2020. godine.

Objasnili su kako će Calibra omogućiti slanje Libra na bilo koji pametni telefon, a nadaju se da će s vremenom moći ponuditi i "dodatne usluge" poput plaćanja računa, kupovine roba i usluga ili pak plaćanja javnog prijevoza.

Ono što bi sve moglo zanimati, jer ipak je Facebook iza svega, je koliko će Libra biti povezana s njihovim profilom na društvenoj mreži.

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Novi izvor zarade: Facebook do kraja godine izbacuje na tržište vlastitu kriptovalutu?

Iz Facebooka tvrde kako će platforma Calibra (ne samo kriptonovčanik) biti glavni čuvar privatnosti podataka i pobrinuti se da se ne miješaju podaci s društvene mreže i kriptonovčanika.

Osim u ograničenim slučajevima, Calibra neće dijeliti podatke o računima ili financijske podatke s Facebookom ili bilo kojom trećom stranom bez izričitog pristanka klijenta. To znači da računi na Calibri neće biti korišteni za unaprjeđivanje oglašavanja na Facebooku i popratnim aplikacijama, istaknuli su u Facebooku, ali i dodali kako će podatke podijeliti samo u slučajevima kad moraju poštivati zakon, kako bi osigurali funkcionalnost Calibre i prekinuli ilegalnu ili kriminalnu aktivnost.

Upravo zbog baratanja privatnim i financijskim podacima Facebook će biti pod posebnom prismotrom regulatora u SAD-u, ali i diljem svijeta.

U svjetlu dosadašnje "brige" za osobne podatke svojih korisnika i brojne afere koje su s tim povezane, Facebook će se morati posebno dokazivati.

Inače, čim je u javnost dospjela informacija o Facebooku i Libri, reagirala su tržišta kriptovaluta. Tako je bitcoin zabilježio značajan rast vrijednosti, a i druge kriptovalute bilježe pozitivne rezultate.

Kad će točno Libra zaživjeti i gdje će sve biti dostupna, odnosno kako će funkcionirati u odnosu na druge kriptovalute, saznat ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti