Facebook u šopingu: Kupili su "novi Instagram"

Nije poznato koliko je Zuckerberg platio aplikaciju tbh, no navodno je ta cifra manja od sto milijuna dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.10.2017. / 13:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Manje od dva mjeseca nakon što je pokrenuta aplikacija tbh (skraćenica od to be honest), kompaniju koja se bavi njezinim razvojem i samu aplikaciju preuzeo je Facebook – iznos koji je Zuckerberg platio za nju nije poznat, no navodno je riječ o cifri manjoj od sto milijuna dolara. Za razliku od brojnih drugih aplikacija i servisa koji su bazirani na anonimnosti, a koje su raj za trolove i online zlostavljače, putem ove aplikacije ne samo da je zlostavljanje nemoguće, već ona potiče korisnike (većinom tinejdžere) da budu dobri prema prijateljima.
Princip je rada aplikacije sljedeći – nakon što korisnik uploada svoje kontakte, aplikacija će mu postavljati već predodređena pozitivna pitanja poput "Kojeg bi prijatelja poveo na zabavu?", "Tko bi mogao postati pjesnik" i slična te korisnicima nudi četiri nasumično odabrana prijatelja s liste kontakata. Kada korisnik odabere jedan od ponuđenih odgovora, odnosno prijatelja ta će osoba dobiti obavijest o tome, no aplikacija neće obavijestiti korisnika tko ga je odabrao kao prijatelja za zabavu, pjesnika i slično, već će ta osoba ostati anonimna.

Iako je na tržištu manje od dva mjeseca, ovu je aplikaciju već skinulo oko 5 milijuna ljudi (većinom tinejdžeri) te ima oko 2,5 milijuna dnevnih korisnika koji ju koriste putem iPhonea, a na Tech Cruncheu kažu kako u Facebooku žele da thb postane novi Instagram. Zanimljivo, rast tbh-a možemo usporediti i s rastom Facebooka u njegovim počecima jer je ova aplikacija dostupna samo u određenim američkim državama te se informacije o njoj velikom brzinom šire školama u Americi, a njezin je potencijal iznimno velik jer naravno da svi vole čuti komplimente, pa makar bili od anonimnih osoba.

Čini se da Zuckerberg i ekipa iz Facebooka vjeruju kako bi tbh mogla biti sljedeća velika aplikacija koja će zaokupiti mlade te ovog puta nisu htjeli čekati da se aplikacija razvije pa da poslije moraju nuditi milijarde za njezino preuzimanje (što su napravili sa Snapchatom pa su na kraju dobili odbijenicu od šefa kompanije iako su ponudili čak 3 milijarde dolara), već su brzo reagirali i platili je manje od sto milijuna dolara.

Akvizicija od strane Facebooka najbolja je moguća reklama za jednu takvu aplikaciju pa tijekom sljedećih dana i tjedana možemo očekivati milijune novih korisnika, a ta će se brojka dodatno povećati kada se pojavi i aplikacija namijenjena pametnim telefonima koji rade na Androidima. Kao i u slučaju Instagrama i drugih aplikacija koje je Facebook preuzeo, tbh će nastaviti s radom kao samostalna aplikacija, ali će sada imati puno više resursa za daljnji rast i razvoj.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti