Ljudima je nemoguće pratiti gomilu sadržaja koja se objavljuje na društvenim mrežama pa se za sprječavanje širenja neprikladnog sadržaja koristi umjetna inteligencija. AI, naravno, nije savršena i nepogrešiva, a pogreške se često događaju i zbog nerazumijevanja konteksta određenih objava ili npr. imena stranica. Upravo se to dogodilo sa stranicom francuskog gradića u kojem se nalazi povijesna utvrda, no koji je, čini se, poznatiji po svojem imenu, nego po toj građevini. Grad se, naime, zove Bitche, a njegova službena stranica na Facebooku Ville de Bitche te nije potrebno objašnjavati razloge zbog kojeg su algoritmi Facebooka blokirali stranicu grada.

Gradonačelnik grada Benoît Kieffer rekao je kako je stranica blokirana 19. ožujka zbog navodnog kršenja pravila društvene mreže, a kao razlog naveo je - “pogrešnu interpretaciju”. U objavi za javnost naglasio je kako primjer njegova gradića, odnosno brisanje stranice ukazuje na ograničenja i nedostatke alata za moderiranje koje koristi Facebook.

Nakon što su kontaktirali tu društvenu mrežu i objasnili im da je riječ o pogrešci, Facebook je brzo vratio stranicu online. Gradonačelnika je kontaktirao predsjednik francuskog odjela te društvene mreže i osobno mu se ispričao za neugodnost. Kieffer je prihvatio ispriku te cijelu situaciju pokušao iskoristiti za turističku promociju svog mjesta pozvavši prvog čovjeka Facebooka u Francuskoj, ali i Marka Zuckerberga u posjeti Bitcheu kako bi otkrili sve ljepote “ovog utvrđenog grada”.

Izvor: BBC