Facebook ugasio stranicu jednog francuskog gradića, a kada vidite njegovo ime, bit će vam jasno i zašto

Gradonačelnik je cijelu situaciju pokušao iskoristiti za promociju grada te je pozvao prvog čovjeka Facebooka u Francuskoj, ali i Marka Zuckerberga u turistički posjet.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.04.2021. / 15:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljudima je nemoguće pratiti gomilu sadržaja koja se objavljuje na društvenim mrežama pa se za sprječavanje širenja neprikladnog sadržaja koristi umjetna inteligencija. AI, naravno, nije savršena i nepogrešiva, a pogreške se često događaju i zbog nerazumijevanja konteksta određenih objava ili npr. imena stranica. Upravo se to dogodilo sa stranicom francuskog gradića u kojem se nalazi povijesna utvrda, no koji je, čini se, poznatiji po svojem imenu, nego po toj građevini. Grad se, naime, zove Bitche, a njegova službena stranica na Facebooku Ville de Bitche te nije potrebno objašnjavati razloge zbog kojeg su algoritmi Facebooka blokirali stranicu grada.

Slika nije dostupna Ne, nije prvotravanjska šala: Korisnici će sami moći odlučivati o sadržaju koje će im se prikazivati na Facebooku

Gradonačelnik grada Benoît Kieffer rekao je kako je stranica blokirana 19. ožujka zbog navodnog kršenja pravila društvene mreže, a kao razlog naveo je - “pogrešnu interpretaciju”. U objavi za javnost naglasio je kako primjer njegova gradića, odnosno brisanje stranice ukazuje na ograničenja i nedostatke alata za moderiranje koje koristi Facebook.

Slika nije dostupna Kakva reklama! Hakeri otkrili da i Zuckerberg koristi aplikaciju koja je jedan od najvećih konkurenata WhatsAppu i Messengeru

Nakon što su kontaktirali tu društvenu mrežu i objasnili im da je riječ o pogrešci, Facebook je brzo vratio stranicu online. Gradonačelnika je kontaktirao predsjednik francuskog odjela te društvene mreže i osobno mu se ispričao za neugodnost. Kieffer je prihvatio ispriku te cijelu situaciju pokušao iskoristiti za turističku promociju svog mjesta pozvavši prvog čovjeka Facebooka u Francuskoj, ali i Marka Zuckerberga u posjeti Bitcheu kako bi otkrili sve ljepote “ovog utvrđenog grada”.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti