Facebook uvodi novu opciju - stručnjake u grupama

Osobe koje imaju znanje iz određenih područja dobit će status stručnjaka za grupe na Facebooku te bi sa svojim znanjem trebali pomoći korisnicima, odnosno spriječiti širenje lažnih vijesti u grupama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.07.2021. / 13:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Lažne vijesti jedan su od najvećih problema Facebooka i ostalih društvenih mreža i komunikacijskih platformi, a često se šire putem zatvorenih grupa. U takvim grupama, među velikim brojem profila, od kojih mnogi mogu biti lažni, teško se može prepoznati tko piše istinu, a tko širi lažne vijesti i propagandu pa se često neistiniti sadržaj i lažne tvrdnje mogu prihvatiti kao stvarne i brzo proširiti mrežom među milijunima ljudi.

Slika nije dostupna Korak po korak: Hakiran vam je Facebook profil? Ovo morate napraviti

Facebook koristi brojne alate s kojima pokušava spriječiti širenje lažnih vijesti - od umjetne inteligencije do prijave samih korisnika, a ovaj tjedan najavili su i jedan novitet u svojim grupama koji bi, među inim, također trebao utjecati na smanjenje širenja dezinformacija. Naime, omogućit će opciju stručnjaka u grupama za osobe koje bi se trebale dobro razumjeti u tematiku o kojoj se raspravlja u grupama. Takve osobe birali bi administratori grupa, a stručnjaci bi trebali dobiti oznaku, odnosno virtualni bedž koji će se prikazivati u njihovim objavama i komentarima.

Jasno, riječi stručnjaka u takvim bi grupama trebala imati specifičnu težinu te bi oni trebali postati osobe od povjerenja korisnika u grupama. Od njih se očekuje da odgovaraju na pitanja koja postavljaju korisnici, ali i da npr. negiraju lažne tvrdnje koje bi se mogle širiti u grupama. Jednako kako administratori mogu korisnike imenovati stručnjacima u grupama, tako mogu i povući taj status.

U teoriji, ovo je odlična ideja koja bi trebala rezultirati s više korisnih informacija u grupama te smanjenju širenja dezinformacija. No što ako ti stručnjaci koje odaberu administratori u biti nisu pravi stručnjaci i što ako, umjesto istine, krenu sa širenjem lažnih vijesti? U Facebooku vjeruju da će u tom slučaju reagirati korisnici koji će ih prijaviti zbog toga, na sličan način kako se i danas prijavljuju lažne vijesti.

Slika nije dostupna Trump tuži Zuckerberga i društvo: "Ova tužba je prekrasan razvoj za slobodu govora"

Na početku Facebook želi omogućiti administratorima grupa na kojima se raspravlja o fitnessu i videoigrama da pronađu stručnjake u ovim područjima tako što će gamerski i fitness influenceri moći podijeliti informacije o igrama, odnosno vježbama u kojima su najstručniji. Takve osobe mogli bi kontaktirati administratori grupa i pozvati ih da im se pridruže i korisnicima grupa pomognu sa svojim znanjem i iskustvom.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti