Evo što morate učiniti ako vam je hakiran Facebook profil

Možda ste sami bili žrtva hakiranja profila na Facebooku ili znate nekoga kome se to dogodilo. Nije potrebno posebno naglašavati zašto je to problematično, pogotovo ako profil koristite u poslovne svrhe, zato vam donosimo vodič što učiniti u slučaju da je netko drugi preuzeo kontrolu nad vašim profilom.

M. R. | 03.07.2021. / 14:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ako sumnjate da niste jedini koji ima pristup vašem profilu i još uvijek se možete koristiti njime prvo trebate utvrditi da je vaš korisnički račun hakiran.

To možete učiniti tako da se logirate u Facebook i kliknite na strelicu okrenutu prema dolje u gornjem desnom kutu. Pojavit će se izbornik vašeg računa.

U izborniku odaberite redom Settings & Privacy, Settings i zatim Security and Login. Pri vrhu ćete vidjeti popis uređaja s kojih ste se nedavno ulogirali i kad su bili aktivni. Ako kliknite See More možete vidjeti popis dalje u prošlost. Ako se na tom popisu nalazi uređaj kojeg ne prepoznajete, vjerojatno je netko neovlašteno koristio vaš račun pri Facebooku.

Ostali znakovi upozorenja su:

- vaši osobni podaci (lozinka, adresa e-pošte i tome slično) su promijenjeni

- s vašeg korisničkog računa stižu zahtjevi za prijateljstvo i privatne poruke, a vi o tome pojma nemate

- na timelineu se pojavljuju objave o kojima ništa ne znate.

Što učiniti?

Ako još imate pristup svom računu odmah promijenite lozinku. To možete učiniti ako odete na Settings pa Security and Login skrolajte do Login i kliknite Change password. Unesite sadašnju lozinku, postavite novu (neka bude snažna i teška za pogoditi) i kliknite Save Changes.

Pojavit će se prozor za potvrdu Password Changed, s opcijama Review other devices i Stay logged in. Odaberite prvu i kliknite Continue.

Ako ste sigurni da se možete ponovno logirati u profil, izađite iz njega.

Nakon što ste promijenili lozinku skrolajte ponovno do kategorije Where You're Logged In. Odaberite ili Log Out of individual sessions (klikom na sličicu s tri točkice) ili Log Out Of All Sessions (u donjem desnom kutu, nakon što proširite popis). Tamo možete i pojedinačne sesije označiti kao sumnjive, to jest, klikom oznakom Not You otvorit će vam se detalji te sesije poput uređaja s kojeg je pristupljeno vašem računu, lokacije i vremena. Kako se ubuduće nitko ne bi spojio na vaš profil s tog uređaja kliknite Secure Account.

Kako vratiti lozinku ako ju je haker uspio promijeniti?

Na početnoj stranici pri logiranju u profil ispod polja za upis korisničkog imena i lozinke nalazi se poveznica Forgot your password? za povrat lozinke.

Počnite s Find Your Account. Unesite ili adresu e-pošte koju ste koristili prilikom registracije (primarnu ili sekundarnu), kao i vaš broj telefona. Uspije li Facebook pronaći vaš korisnički račun možete odabrati opciju Reset Your Password.

Ako zbog bilo kojeg razloga nemate pristup tim adresama e-pošte, možda ste zaboravili lozinku za njih, ili su hakeri promijenili pristupni e-mail, upotrijebite opciju No longer have access to these? Facebook će pitati kako vas može kontaktirati kako bi provjerio vaš identitet. Budite strpljivi jer taj proces može potrajati.

Prijavite slučaj Facebooku

Ako vaš korisnički račun nije samo preuzet već se s njega objavljuje neželjen i potencijalno štetan sadržaj vašim kontaktima to možete prijaviti na facebook.com/hacked/.

Uklonite sumnjive aplikacije

Ponekad se iza preuzimanja profila ne krije osoba, nego aplikacija sa zlonamjernim softverom kojoj ste omogućili pristup, a koja je preuzela kontrolu nad vašim računom.

Kako biste ju uklonili otvorite Settings, Apps and Websites i provjerite popis koji se tamo nalazi. Kliknite See More za proširivanje popisa Active apps and websites, označite aplikacije i web odredišta koje želite ukloniti i kliknite Remove u donjem desnom kutu.

Potvrdite kako želite ukloniti objave, fotografije i događanja povezana s ovim izvorima. Preporučamo i uklanjaje svega pod kategorijom Expired apps and websites.

Umjesto toga možete kliknuti poveznicu View and Edit i promijeniti dozvole za sporne aplikacije.

Izvor: Make Use Of

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti