Facebookov šef sigurnosti: Moramo prestati prikupljati podatke tamo gdje možemo

Iako je šef Facebooka Mark Zuckerberg uvijek isticao da je Facebook neutralan i ne zauzima strane, Stamos ipak smatra da bi ponekad trebali skupiti hrabrosti i odabrati stranu.

Martina Čizmić | 26.07.2018. / 10:46

Facebook (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Facebookov šef sigurnosti Alex Stamos još je u ožujku poslao memorandum u kojem je od kompanije zatražio da "ne prikuplja podatke namjerno tamo gdje ne treba i da te podatke pohranjuje samo onoliko dugo koliko je nužno".

Memorandum koji se mjesecima prosljeđivao unutar Facebooka izašao je u javnost nakon što je Stamos objavio da odlazi iz Facebooka u kolovozu.

Zanimljivo je kako je memorandum napisan samo nekoliko dana nakon što se u medijima pojavila priča o Cambridge Analytici i otvorila "Pandorinu kutiju" problema za Facebook.

Moramo slušati ljude (i one unutar kompanije) kad nam kažu da je neka opcija loša ili istaknu negativan utjecaj koji imamo u svijetu, napisao je Stamos. Dotaknuo se i problema transparentnosti u svjetlu ruskog uplitanja u američke izbore, ali i priznao kako bi i on trebao snositi odgovornost kao i ostali direktori u kompaniji.

Uvjeren je kako treba graditi korisničkog iskustvo koje će prenositi iskrenost i poštivanja prema korisniku, a ne iskustvo koje je optimizirano kako bi korisnici samo klikali "da" i davali im još veće ovlasti.

Iako je šef Facebooka Mark Zuckerberg uvijek isticao da je Facebook neutralan i ne zauzima strane, Stamos ipak smatra da bi ponekad trebali skupiti hrabrosti i odabrati stranu.

Moramo biti spremni odabrati strane kad su u pitanju jasna moralna ili humanitarna pitanja. I moramo biti otvoreni, iskreni i transparentni o izazovima i što činimo kako bismo ih riješili, piše Stamos.
 

Cijeli memorandum možete pročitati ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti